Ciucă szerint 2022 volt a legjobb év az európai alapok felhasználása szempontjából

2023. január 2. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă szerint 16 évvel a csatlakozás után Románia uniós tagsága kézzelfogható előnyöket kínál, és 2022 volt a legjobb év az európai alapok felhasználása szempontjából.

„Az európai finanszírozás nyomot hagyott az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás és a helyi közösségek fejlesztésében, a szociális programok pedig a polgárokat támogatják, különösen a leginkább rászoruló, kiszolgáltatott helyzetben lévőket. Az alapvető szabadságok és értékek társadalmunk fejlődésének alapját jelentik. A most mindannyiunkat foglalkoztató energiaválság-kezelő intézkedések szintén az uniós tagságunknak köszönhetően lehetségesek” – írta vasárnap a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Románia számára 46 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá az EU a kohéziós alapokból a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban, ami hatalmas beruházásokat tesz lehetővé.

Emellett a következő napokban Románia megkapja az EU helyreállítási alapjából megpályázott összeg második részletét. Az ország egy év alatt összesen mintegy 9,2 milliárd eurót kap ebből forrásból – tette hozzá.

Nicolae Ciucă ugyanakkor elismerte, hogy Románia uniós integrációja nem lett volna lehetséges a polgárok és a szociális partnerek támogatása nélkül. „Ez a társadalmi energia motiválja és inspirálja azokat a projekteket, amelyekre Romániának szüksége van ahhoz, hogy a tovább haladjon a fejlődés európai útján” – zárta bejegyzését a kormányfő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!