Ciucă szerint 2022 volt a legjobb év az európai alapok felhasználása szempontjából

2023. január 2. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă szerint 16 évvel a csatlakozás után Románia uniós tagsága kézzelfogható előnyöket kínál, és 2022 volt a legjobb év az európai alapok felhasználása szempontjából.

„Az európai finanszírozás nyomot hagyott az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás és a helyi közösségek fejlesztésében, a szociális programok pedig a polgárokat támogatják, különösen a leginkább rászoruló, kiszolgáltatott helyzetben lévőket. Az alapvető szabadságok és értékek társadalmunk fejlődésének alapját jelentik. A most mindannyiunkat foglalkoztató energiaválság-kezelő intézkedések szintén az uniós tagságunknak köszönhetően lehetségesek” – írta vasárnap a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Románia számára 46 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá az EU a kohéziós alapokból a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban, ami hatalmas beruházásokat tesz lehetővé.

Emellett a következő napokban Románia megkapja az EU helyreállítási alapjából megpályázott összeg második részletét. Az ország egy év alatt összesen mintegy 9,2 milliárd eurót kap ebből forrásból – tette hozzá.

Nicolae Ciucă ugyanakkor elismerte, hogy Románia uniós integrációja nem lett volna lehetséges a polgárok és a szociális partnerek támogatása nélkül. „Ez a társadalmi energia motiválja és inspirálja azokat a projekteket, amelyekre Romániának szüksége van ahhoz, hogy a tovább haladjon a fejlődés európai útján” – zárta bejegyzését a kormányfő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!