Megrongálták a frissen felújított kolozsvári Mauksch–Hintz-házat

2023. január 1. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Két nap leforgása alatt kétszer is megrongálták a Gyógyszertártörténeti Múzeumnak is helyet adó, a felújítási munkálatok utolsó szakaszában levő Mauksch–Hintz-házat Kolozsváron, írta a Szabadság. Ismeretlen tettesek az épület Híd (ma Ferdinánd király) utcai homlokzatán található, Szent György-szobrot rejtő, üvegajtós fülkét próbálták kinyitni.

Először csütörtökön, december 29-én este gyújtották fel a szobrot védő ablakot, a helyszínre a tűzoltók is kiszálltak. Másnap, 30-án este ismét felgyújtották az ablakot, és megpróbálták felfeszíteni, illetve betörni az üveget. A rendőrség szombaton hivatalból indított eljárást az ügyben.

A közösségi médiában felbukkanó felvételeken az látszik, hogy csak az ablak sérült, a szobor nem.

A Szent György-szobrot, amelynek köszönhetően korábban Szent György-patikaként is emlegették az épületben működő gyógyszertárat nemrég restaurálta Bálint Csaba csíkszeredai keramikus, emlékeztet a Szabadság. Talapzatán ez áll: „Kolozsvári Márton és György 1373-ból való híres neves Szent György szobrának bronz eredetije után kerámiában formázták 1941-ben Kende Ferenc és Ráhmer Mária”.

A 16. századi elemeket is magában foglaló műemlék épületet utolsó tulajdonosa, a Hintz család visszaigényelte a román államtól és 2019-ben kezdődött el a felújítása. A helyreállítás befejezése után a helyiségek egy részében továbbra is a Gyógyszertártörténeti Múzeum működik majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!