Pénteken a megszokottnál több NATO-gép repült az ukrán határ és a Fekete-tenger térségében

2022. december 31. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasónk jelezte, hogy pénteken a megszokottnál több katonai repülőgépet lehetett észlelni a román légtérben a Flightradar24 applikáción keresztül, főként Dobrudzsa felett, a Fekete-tenger térségében.

„Ez azért furcsa, mert általában egy, legfeljebb két NATO-gép cirkál az ukrán határ mentén, most viszont jóval több repült: két brit katonai gép, egy brit vadászgép, egy olasz katonai gép illetve egy amerikai katonai gép” – írta üzenetében olvasónk, és képernyőmentéseket is mellékelt.

A repülőgépek útvonala december 30-án – Forrás: olvasói képernyőmentés A repülőgépek útvonala december 30-án – Forrás: olvasói képernyőmentés
A repülőgépek útvonala december 30-án – Forrás: olvasói képernyőmentés

December 31-én mi is ellenőriztük: szombaton ismét csupán két katonai gép ellenőrzi a térséget, egy Szicíliából felszálló amerikai gép és egy holland gép. De ugyanígy Lengyelország keleti térségében is folyamatosan figyelik az ukrán határ feletti légteret, ezek a gépek egyébként a Flightradar legkövetettebb gépei közé tartoznak, több ezren figyelik az útvonalukat.

A jelenség nem példa nélküli, legutóbb november közepén írt a román sajtó arról, hogy megnőtt a katonai gépek jelenléte a határmenti térségben. Mint írják, egy ilyen megfigyelő repülőgépnek az óránkénti üzemeltetési költsége kb. meghaladja a 35 000 dollárt.

A NATO-gépek romániai jelenléte egyáltalán nem szokatlan, többször hangzott el romániai és NATO-tagállamok vezetőinek sajtótájékoztatóján, hogy fokozatosan növelni kell Románia és Bulgária „elrettentőképességét”, hiszen a NATO inkább a Balti-tengert uralja, mintsem a Fekete-tenger térségét.

A mostani nagyobb készültség jele lehet az is, hogy a brit hírszerzés szerint újévkor újabb orosz rakétacsapások várhatók. December 29-én az orosz erők nagy hatótávolságú fegyverekkel újabb csapásokat mértek Ukrajnára, amelyekkel elsősorban ismét az áramelosztó hálózatot célozták, október óta Oroszország hetente legalább egyszer hajt végre ilyen intenzív csapáshullámokat. Az elemzések szerint Oroszország célja ezzel az, hogy megpróbál felülkerekedni az ukrán légvédelmen. Reális esély van azonban arra, hogy ezekben a napokban megváltoztatják az eddigi mintázatot, és az újabb csapásokkal meg akarják gyengíteni az ukrán lakosság morálját az újévi, ünnepi időszakban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!