A romák pártja beperli a statisztikai intézetet, mert szerintük 300 ezer romát nem számoltak meg a népszámláláson

2022. december 30. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Romák Pro Europa Pártja beperli az Országos Statisztikai Intézetet (INS), mert szerintük az intézmény alkalmazottai nem végezték megfelelően a romák összeírását az idei népszámláláson, írja a párt bejelentése nyomán az Adevărul.

Az Országos Statisztikai Intézet pénteken közzétett adatai szerint az idei népszámlálás előzetes eredménye szerint összesen 569 477 romát regisztráltak, ami mintegy 52 ezerrel kevesebb, mint ahányat 2011-ben számoltak össze. Nicolae Păun, a Romák Pro Európa Párt elnöke szerint több mint 300 000 romát nem számoltak össze idén. Ez a szám a párt tagjainak párhuzamos számolásának eredménye.

„A romániai roma népességre vonatkozó népszámlálási eredmények tévesek, pontatlanok. Ennek oka, hogy az INS számlálói nem vették számba az összes romániai roma közösséget. A népszámlálási időszak alatt a terepen dolgozó kollégáim felhívták a figyelmemet arra, hogy a számlálók nem hajlandók bemenni a közösségekbe, hogy összeírják a romákat. Javasoltuk az INS vezetőségének, hogy működjünk együtt, segítettük volna a számlálóknak felkeresni minden egyes roma családot, de elutasítottak bennünket. Már a népszámlálás idején mondtam, hogy az adatok pontatlanok lesznek, miután felhívták a figyelmemet ezekre a szabálytalanságokra, de az INS vezetősége nem tett semmit” – idézi Nicolae Păunt a párt közleménye. A pártelnök szerint a jövő héten a bíróságon fogja megtámadni a népszámlálás eredményét, mert azok nem tükrözik a valós helyzetet, a Romániában élő romák valós számát.

A pártelnök szerint több tucatnyi romániai roma közösség kérte, hogy írják össze őket, de az INS számláló nem akarták ezt megtenni. „Ez annak ellenére történt, hogy a kollégáimon keresztül felajánlottam nekik a segítséget. A romániai romák, háztartásaik és szociális helyzetük újraszámlálását szorgalmazom, hogy valós képet kapjunk e népcsoportról” – idézik Nicolae Păunt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!