Visszatér a gyermekbántalmazás eltussolásával vádolt igazgató a bihari gyermekvédelem élére

2022. december 29. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Felmentette a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) hat alkalmazottját és felfüggesztett igazgatóját a nagyváradi fellebbviteli bíróság, a vádak ugyanis elévültek, írja a Bihoreanul hírportál. Az ítélet jogerős. Lucian Călin Puia, akit többek között azzal vádoltak, hogy nem jelentette időben az egyik gyermekotthonban történt bántalmazásokat, visszatér az igazgatói székbe.

A pszichoszociális problémákkal küzdő gyermekek nagyváradi otthonában történt visszaéléseket 2013-ban tárta fel jelentésében egy bukaresti jogvédő civil szervezet, a Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Az otthonban élő kiskorúak súlyos fizikai bántalmazásra, az iskolától való eltiltásra panaszkodtak, illetve fény derült arra is, hogy egyiküket társai többször megerőszakolták, a nevelők pedig semmit sem tettek az áldozat védelmében, számolt be akkor a Bihoreanul.

Az ügyészek a nyomozás után 18 áldozatot azonosítottak, és hét személyt állítottak bíróság elé. A Traian Lalescu utcai központban dolgozó hat nevelőt hivatali visszaéléssel, illetve bántalmazó magatartással vádolták, Lucian Călin Puiát, a DGASPC akkori igazgatóját pedig szintén hivatali visszaéléssel, valamint azzal, hogy elmulasztotta értesíteni a hatóságokat a gyermekotthonban történt abúzusokról, amelyekről tudomása volt.

A tárgyalás 2016-tól 2020-ig húzódott, ekkor a nagyváradi bíróság felmentette a nevelőket a hivatali visszaélés vádja alól, azok közül pedig, akiket bántalmazással is vádoltak, két személy egy év és három hónap, egy személy pedig egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, további egy személy pedig 800 lejes pénzbírságot. A DGASPC igazgatóját szintén felmentették a hivatali visszaélés vádja alól, a jelentés elmulasztásáért pedig csak figyelmeztetést kapott.

Mivel minden fél elégedetlen volt az ítélettel, az ügy a nagyváradi fellebbviteli bíróság elé került, amely 2022. december 27-én mondta ki, hogy a vádlottakat a tetteik elévülése miatt nem vonják felelősségre.

A Bihoreanul szerint a felmentett nevelők közül három most is a nagyváradi gyermekvédelemnél dolgozik. A lapnak a Bihar Megyei Tanács szóvivője, Bianca Firezar megerősítette, hogy Lucian Călin Puia visszatér a DGASPC élére.

Puia ellen korábban sikkasztásért, valamint két nemzetközi örökbefogadási eljárással kapcsolatban felmerült esetleges szabálytalanság miatt is fegyelmi eljárás indult, ezeket azonban felfüggesztették.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!