Elkészült az első olyan új, környezetbarát bölcsőde, amelyet az országos helyreállítási alapból építettek

2022. december 20. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fejlesztési minisztérium átadta az első új, korszerű és környezetbarát bölcsődét, amelyből további 211 épül az ország különböző településein – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. A bölcsőde az első épület, amely az országos helyreállítási alapból készült el – jelentette be Cseke Attila. A fejlesztési szaktárcavezető Fălticeniben, Suceava megyében adta át az új bölcsődét kedd reggel, derült ki az RMDSZ közleményéből.

„11.500 új bölcsődei helyet biztosítunk a gyermekeknek, a családokat támogatjuk az új, körszerű és környezetbarát bölcsődék felépítésével. 30 éve nem épült új bölcsőde Fălticeniben, ez az első, augusztusban kezdték el építeni és ma átadtuk a kész beruházást. Nagyváradon, Margittán épülnek már a következők, összesen 212 ilyen bölcsődére biztosítunk finanszírozást” – nyilatkozta Cseke Attila.

A fejlesztési minisztérium biztosította a szükséges, 15,5 millió lejes finanszírozást a bölcsőde megépítésére, amelyben 70 gyermek, 7 bölcsődei csoport fér el, 7 hálószoba, 4 játszószoba van benne, ebédlő és saját konyha a meleg étel előállításához. Az nZEB-épület fokozottan energiatakarékos, 108 napelemmel állítják elő a 40%-ban megújuló erőforrásból származó szükséges energiát és meleg vizet. Az az épület működtetésekor kibocsátott széndioxid szintet is fokozottan, 60 százalékkal csökkentették, megkímélve ezáltal a környezetet az üvegházhatástól.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!