Rábólintott a parlament a NATO francia irányítású romániai harccsoportjának létrehozására

2022. december 19. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház és a szenátus a hétfői együttes ülésén 309 támogató és öt elutasító szavazattal jóváhagyta a NATO francia irányítású romániai harccsoportjának létrehozását, számolt be az Agerpres.

A harccsoport létrehozásának jóváhagyását korábban az államfő kérte a parlamenttől. Klaus Iohannis indoklása szerint ez jelentősen hozzájárul a román hadsereg NATO-integrációjához, erősíti a katonai szövetség elrettentő és védelmi pozícióját, és nem utolsósorban erősíti a Franciaországgal ápolt stratégiai partnerséget.

Az államfő a parlamenthez intézett levelében emlékeztetett arra, hogy bulgáriai, romániai, szlovákiai és magyarországi harccsoportok létrehozásáról a brüsszeli rendkívüli NATO-csúcson született döntés idén márciusban, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Franciaország már akkor jelezte, hogy elvállalja a romániai harccsoport irányítását.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!