Elhunyt Buchwald Péter, a Kolozsvár Társaság korábbi elnöke, az RMDSZ egykori szenátora

2022. december 17. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken, december 16-án 85 éves korában elhunyt Buchwald Péter vegyész, a Kolozs megyei RMDSZ korábbi elnöke, egykori RMDSZ-es szenátor, a Kolozsvár Társaság korábbi elnöke, írja a Szabadság.

A Wikipedia szerint Buchwald Péter 1937-ben született Bukarestben. A kémia szakot Kolozsváron végezte. 1961-től 1990-ig a kolozsvári Gyógyszerkémiai Kutató Intézetben dolgozott, előbb vegyészként, majd kutatóként.

A közéleti pályafutása a rendszerváltás után kezdődik. 1990-ben a Nemzeti Egységfront ideiglenes tanacsának alelnöke. 1992–1996 között szenátor a román parlamentben az RMDSZ színeiben. Ezután 2000-es nyugdíjazásáig Kolozs megye alprefektusa. Volt megyei RMDSZ-elnök, megyei tanácstag. Tanított a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kémiai karán. 2017-től a Kolozsvár Társaság elnöke volt. Erről a tisztségéről idén szeptemberben mondott le egészségügyi okokra hivatkozva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!