Narancssárga jelzésű árvízriasztás van érvényben több erdélyi megyében

2022. december 16. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat estig érvényes másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriasztást adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hét megye folyóvizeire -írja az Agerpres.

A szakemberek szerint péntek déltől szombat este 6 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Túr (Szatmár megye), Lápos (Máramaros megye), Fekete-Körös (Bihar megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér megye) és Béga (Temes megye).

Ugyanakkor péntek déltől vasárnap este 6 óráig érvényben van egy elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztás is az ország nyugati és délnyugati részében.

A következő folyók vízgyűjtő medencéje érintett: Tisza, Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér megye), Maros (Hunyad és Arad megye), Ó-Béga, Béga (Temes megye), Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas, Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Zsil (Gorj megye) és Motru (Gorj és Mehedinţi megye).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!