Onkológiai szűrés: a potenciális betegek egyharmada nem él az ingyenes kivizsgálás lehetőségével

2022. december 15. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem élt az ingyenes kivizsgálás lehetőségével azoknak a pácienseknek az egyharmada, akik esetében felmerült az onkológiai betegség gyanúja az őszi vidéki szűréseken, közölte a romániai rákbetegek egyesületeinek szövetsége (FABC). A „Nem tettünk eleget” nevű orvosi karaván idén Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu és Ilfov megye falvait kereste fel, írja a Hotnews.

A már kilencedik alkalommal útnak induló karaván célja az volt, hogy hozzájuttassák a kórházaktól távol élőket alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz. Vér- és vizeletvizsgálatokat, emlőultrahang-vizsgálatot, ultrahangos urológiai konzultációt, prosztata PSA-tesztet, bőrgyógyászati vizsgálatot végeztek, vérnyomást, vércukorszintet, testsúlyt, testmagasságot mértek, továbbá felmérték a tüdőrák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát minden személy esetében.

A nyolc felkeresett településen összesen 1136 személyt vizsgáltak meg, 77 százalékuk nő, 23 százalékuk férfi volt, és legtöbben (47 százalék) az 50 és 69 év közötti korosztályhoz tartoztak. 156 páciens esetében merült fel rák gyanúja, de 51-en visszautasították a további kivizsgálásokat.

A kampány részeként időpontot is kértek a legközelebbi klinikára azoknak, akiknél ezt indokoltnak találták, és szükség esetén az ingyenes szállítást is felajánlották, ennek ellenére minden harmadik páciens visszautasította a kivizsgálást, mások pedig az első konzultációra elmentek, a másodikra azonban már nem tértek vissza.

Az elutasítást legtöbben azzal indokolták, hogy félnek, jobb ha nem tudják, hogy egészségügyi problémájuk van, nem szeretnék megijeszteni a családjukat, nincsenek fájdalmaik, ezért nem mennek orvoshoz, nem engedi el őket a férjük vagy a gyermekeik, vagy nem érnek rá.

A karaván során nem csak az derült ki, hogy hiányosak a vidéki lakosság általános egészségügyi ismeretei, illetve nem tartják prioritásnak a betegségmegelőzést, hanem az is, hogy általános egészségügyi állapotuk nem kielégítő. A megvizsgált személyek 71 százaléka volt túlsúlyos, 52 százalékának voltak a normálistól eltérő véreredményei, a többségnek magas volt a koleszterin-szintje, 25 százalék esetében merült fel cukorbetegség gyanúja.

A megvizsgált nők 71 százaléka sosem járt emlőultrahang-vizsgálaton, 45 százalékuk pedig otthon sem szokta megvizsgálni a mellét. A mellrák megelőzésében egyébként Románia-szerte rosszul állnak a nők, az 50-69 év közöttiek mindössze 9 százaléka járt szűrővizsgálaton, míg az Európai Unióban ez az átlag 59 százalék, hívta fel a figyelmet Cezar Irimia, a romániai rákbetegek egyesületeinek szövetségének elnöke.

A kampány kezdete óta már 35 megye vidéki településein járt a karaván, és több mint 8500 személy részesült az ingyenes szűrővizsgálatokban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!