Osztrák kancellár: 20 ezer illegális bevándorló jutott át Románián úgy, hogy a hatóságok tudtak róla

2022. december 15. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása főként biztonsági kérdéseket vet fel, és nem arról van szó, hogy Ausztria a két ország ellen küzdene – nyilatkozta Karl Nehammer, Ausztria kancellárja csütörtökön az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt újságírói kérdésekre reagálva.

„Ausztria álláspontja továbbra is az, hogy támogatni kell Bulgáriát és Romániát. Itt nem arról van szó, hogy egyik ország a másik ország ellen küzd. De tudni kell, hogy Ausztriában több mint 75 000 nem regisztrált bevándorló él, az osztrák rendőrségi vizsgálatok alapján pedig bizton állíthatjuk, hogy 20 ezer illegális bevándorló Románián keresztül érkezett. Erre a problémára kell megoldást találnunk” – nyilatkozta a kancellár.

Arra a felvetésre, hogy Románia álláspontja teljesen más a migrációs problémák tekintetében, a kancellár elmondta: „a román rendőrségnek tudomása van ezekről a személyekről. De ez nemcsak a mi problémánk, hanem egész Európát érintő kérdések. Ezt közösen kell megoldanunk”.

Klaus Iohannis államfő szerdán bejelentette, hogy újra felhozza Románia schengeni csatlakozásának témáját az Európai Tanács ülésén, hozzátéve, hogy ez nem garancia Ausztria álláspontjának megváltoztatására.

Az uniós tagországok vezetőinek egynaposra tervezett csúcstalálkozóján főként Oroszország Ukrajna elleni háborújának helyzete, valamint az energiaügyek, gazdasági kérdések és az Európai Unió külkapcsolatainak kérdései kerülnek terítékre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!