Románia benyújtja az OECD-hez való csatlakozást célzó kezdeti memorandumot

2022. december 14. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă kormányfő a szerdai kormányülés kezdetén bejelentette, hogy csütörtökön Párizsban benyújtják a Románia Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását célzó kezdeti memorandumot, írja az Agerpres.

A miniszterelnök megköszönte a memorandum elkészítésében részt vevő minisztériumoknak és intézményeknek az erőfeszítéseket.

„Országos fontosságú célkitűzésről van szó, amelynek megvalósítását mandátumunk elején vállaltuk. Júniusban sikerült elfogadtatnunk a csatlakozás ütemtervét. Holnap pedig benyújtjuk a kezdeti memorandumot, egy nagyon fontos dokumentumot, amelytől az ütemtervben szereplő, az OECD-előírásoknak való megfeleléshez szükséges eszközök részletes kiértékelésének és kielemzésének szakasza függ” – mondta a kormányfő.

Románia 2022 januárjában kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD).

Nicolae Ciucă akkor rámutatott: az OECD 38 tagállama bonyolítja le a világkereskedelem 70 százalékát és a külföldi közvetlen beruházások 90 százalékát, a román célkitűzések között 18 éve szereplő OECD-tagság tehát nemcsak presztízskérdés, hanem politikai, gazdasági és pénzügyi előnyökkel jár, a fenntartható fejlődés perspektíváját jelenti állampolgárai számára.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!