Sajtóértesülés: öt kérése van az EU-s menekültpolitikával kapcsolatban az osztrák kancellárnak

2022. december 13. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Karl Nehammer osztrák kancellár a december 14-én és 15-én tartott EU-csúcson öt pontban foglalja össze azokat a feltételeket, amelyeket a migrációs problémák megoldása érdekében teljesíteni kellene európai szinten, ahhoz, hogy Ausztria támogassa a schengeni övezet bővítését, írja a Die Krone osztrák napilap értesülését idézve az Agerpres.

A Die Krone szerint Nehammer egyeztetett erről az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel. A lap értesülései szerint Ausztria kérései a következők:

  • az Európai Bizottság állja a rendőrség illegális migrációt érintő külföldi küldetéseinek költségeit, az EU külső határain lévő országok pedig kapjanak kiegészítő támogatást határvédelemre, főleg az olyan infrastrukturális beruházásokra, mint amilyen egy kerítés építése lenne a bolgár-török határon
  • az Európai Bizottság dolgozzon ki a menekültek származási országba való visszaküldésére vonatkozó direktívát
  • támogassák a biztonságos harmadik ország elvének alkalmazását
  • a bűncselekményt elkövető személyektől könnyebben lehessen megvonni a menekültstátuszt
  • finanszírozzák egy kísérleti projekt kidolgozását, amely lehetővé tenné a gyors menedéknyújtást az EU külső határain

A Die Krone szerint Ausztria azért vétózta meg Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, mert így próbál nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra, hogy szigorítson a migrációs politikán.

Az Európai Tanács december 15-i találkozóján Klaus Iohannis román államfő is jelen lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!