Június 11-ét az 1848-as forradalom győzelmének napjává nyilvánítják Romániában

2022. december 13. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a tervezetet, amely az 1848-as forradalom győzelmének és a román demokráciának a napjává nyilvánítja június 11-ét, írja az Agerpres.

A központi és helyi önkormányzatok, civil szervezetek közösségi programokat, rendezvényeket szervezhetnek ezen a napon.

Az 1848-as forradalom és a román demokrácia győzelméért folytatott küzdelemben elesett mártírok hősiességének és emlékének tiszteletére Bukarest, Craiova és az erdélyi, Fehér megyei Balázsfalva, a román nemzeti mozgalom 19. századi központja megkapja az 1848-as forradalom mártírvárosa címet.

1848. június 11-én a havasalföldi forradalmárok nyomására Gheorghe Bibescu fejedelem elfogadta az ún. Islazi Kiáltványt, lemondott és elismerte az ideiglenes forradalmi kormányt.

Június 11. nemzeti ünneppé nyilvánítását Ioan Vulpescu szociáldemokrata párti képviselő, volt kulturális miniszter kezdeményezte.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!