Telefonon is érdeklődhetnek ezután a betegek állapotáról a hozzátartozók

2022. december 12. – 17:05

Telefonon is érdeklődhetnek ezután a betegek állapotáról a hozzátartozók
Fotó: Daniel Mihăilescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi minisztérium kórházi beteglátogatásra vonatkozó rendelete, írja a Hotnews. Eszerint az állami kórházakban a hozzátartozók nem tölthetnek egyszerre 30 percnél többet a kórtermekben és 10 percnél többet az intenzív osztályon. A páciens állapotáról azonban telefonon is igényelhetnek információkat.

A látogatási időt minden kórház maga szabja meg, de ennek hétköznapokon legalább négy órásnak kell lennie 10 és 20 óra között, hétvégén pedig legalább hat órásnak 9 és 20 óra között. Az intenzív osztályon napi kétszer egy óra látogatási időt kötelesek kijelölni a kórházak, 10 és 20 óra között.

A látogatók számát a kórterem méretének függvényében szabályozzák: a három ágyas szalonban egyszerre csak egy, a négy-hat ágyas szalonban egyszerre két, a hat ágyasnál nagyobb szalonban egyszerre három látogató tartózkodhat.

A miniszteri rendelet azt is leszögezi, hogy járvány idején a veszélyeztetett kategóriába tartozó betegeknél felfüggeszthetik a látogatást, más esetben pedig 15 percre korlátozhatják. Akut fertőzés tüneteit mutató, illetve ittas állapotban levő vagy tudatmódosító szerek hatása alatt álló személyek nem látogathatnak beteget, áll még a rendeletben.

A látogatóknak kötelessége viselni az adott kórházi osztály előírásainak megfelelő védőfelszerelést, amit azonban az egészségügyi intézmény ingyenesen biztosít, emellett követnie kell a fertőzés megelőzésére vonatkozó szabályokat.

Beutaláskor egyéni kódot kap minden beteg

A páciens állapotáról telefonon is tájékozódhatnak a hozzátartozók egy egyéni kód alapján, amit beutaláskor kap a beteg, írja elő a rendelet. Ennek érvénybe lépésétől számított 30 napon belül kötelesek az egészségügyi intézmények kidolgozni azt a rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a beutalástól számított legtöbb két órán belül értesítsék a hozzátartozókat arról, hogy a beteget milyen osztályon, hányas kórteremben helyezték el, ki a kezelőorvosa, és milyen telefonszámon lehet érdeklődni az állapota felől.

Kivételes esetben megengedett a kísérő állandó jelenléte

A haldokló betegeket, kivéve azokat, akik az intenzív osztályon vannak, a nap bármely órájában felkereshetik a látogatók, sőt, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik, állandó jelleggel is mellettük tartózkodhatnak. Ha a kórteremben erre nincs lehetőség, akkor várótermet biztosítanak a hozzátartozók számára a közelben.

Fontos információ továbbá, hogy a mozgáskorlátozott páciensek esetében szintén megengedett egy hozzátartozó vagy kísérő állandó jelenléte, amennyiben az osztályvezető főorvos ezt jóváhagyja és az illető betartja a fertőzések megelőzésére vonatkozó előírásokat.

Ugyanígy kérésre bent maradhat egy hozzátartozó a 14 év alatti gyermekekkel is, a 14 és 18 év közöttiekkel pedig az osztályvezető jóváhagyásával, kivéve az intenzív osztályt. Itt a napi látogatás biztosított, illetve amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik, az éjszakai ott-tartózkodás este nyolc és reggel 7 között.

Az egészségügyi tárca rendelete leszögezi, hogy a látogatási szabályzatot ki kell függeszteni a kórházak minden bejáratánál, a látogatásért cserébe pénzt kérni pedig szigorúan tilos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!