Telefonon is érdeklődhetnek ezután a betegek állapotáról a hozzátartozók

2022. december 12. – 17:05

Telefonon is érdeklődhetnek ezután a betegek állapotáról a hozzátartozók
Fotó: Daniel Mihăilescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi minisztérium kórházi beteglátogatásra vonatkozó rendelete, írja a Hotnews. Eszerint az állami kórházakban a hozzátartozók nem tölthetnek egyszerre 30 percnél többet a kórtermekben és 10 percnél többet az intenzív osztályon. A páciens állapotáról azonban telefonon is igényelhetnek információkat.

A látogatási időt minden kórház maga szabja meg, de ennek hétköznapokon legalább négy órásnak kell lennie 10 és 20 óra között, hétvégén pedig legalább hat órásnak 9 és 20 óra között. Az intenzív osztályon napi kétszer egy óra látogatási időt kötelesek kijelölni a kórházak, 10 és 20 óra között.

A látogatók számát a kórterem méretének függvényében szabályozzák: a három ágyas szalonban egyszerre csak egy, a négy-hat ágyas szalonban egyszerre két, a hat ágyasnál nagyobb szalonban egyszerre három látogató tartózkodhat.

A miniszteri rendelet azt is leszögezi, hogy járvány idején a veszélyeztetett kategóriába tartozó betegeknél felfüggeszthetik a látogatást, más esetben pedig 15 percre korlátozhatják. Akut fertőzés tüneteit mutató, illetve ittas állapotban levő vagy tudatmódosító szerek hatása alatt álló személyek nem látogathatnak beteget, áll még a rendeletben.

A látogatóknak kötelessége viselni az adott kórházi osztály előírásainak megfelelő védőfelszerelést, amit azonban az egészségügyi intézmény ingyenesen biztosít, emellett követnie kell a fertőzés megelőzésére vonatkozó szabályokat.

Beutaláskor egyéni kódot kap minden beteg

A páciens állapotáról telefonon is tájékozódhatnak a hozzátartozók egy egyéni kód alapján, amit beutaláskor kap a beteg, írja elő a rendelet. Ennek érvénybe lépésétől számított 30 napon belül kötelesek az egészségügyi intézmények kidolgozni azt a rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a beutalástól számított legtöbb két órán belül értesítsék a hozzátartozókat arról, hogy a beteget milyen osztályon, hányas kórteremben helyezték el, ki a kezelőorvosa, és milyen telefonszámon lehet érdeklődni az állapota felől.

Kivételes esetben megengedett a kísérő állandó jelenléte

A haldokló betegeket, kivéve azokat, akik az intenzív osztályon vannak, a nap bármely órájában felkereshetik a látogatók, sőt, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik, állandó jelleggel is mellettük tartózkodhatnak. Ha a kórteremben erre nincs lehetőség, akkor várótermet biztosítanak a hozzátartozók számára a közelben.

Fontos információ továbbá, hogy a mozgáskorlátozott páciensek esetében szintén megengedett egy hozzátartozó vagy kísérő állandó jelenléte, amennyiben az osztályvezető főorvos ezt jóváhagyja és az illető betartja a fertőzések megelőzésére vonatkozó előírásokat.

Ugyanígy kérésre bent maradhat egy hozzátartozó a 14 év alatti gyermekekkel is, a 14 és 18 év közöttiekkel pedig az osztályvezető jóváhagyásával, kivéve az intenzív osztályt. Itt a napi látogatás biztosított, illetve amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik, az éjszakai ott-tartózkodás este nyolc és reggel 7 között.

Az egészségügyi tárca rendelete leszögezi, hogy a látogatási szabályzatot ki kell függeszteni a kórházak minden bejáratánál, a látogatásért cserébe pénzt kérni pedig szigorúan tilos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!