Frissítve: A nemi esélyegyenlőség megerősítéséről szóló nyilatkozatot fogadott el a parlament

2022. december 12. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilatkozatot fogadott el hétfői ülésén a parlament, amelyben a romániai nőknek a különféle programok, kezdeményezések és közpolitikák kidolgozásában, finanszírozásában és végrehajtásában való egyenlő részvételét ösztönzik, írja az Agerpres.

A nyilatkozatot 235 támogató és 24 ellenszavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a plénum. Három törvényhozó nem szavazott.

A dokumentumban leszögezik, olyan jogi keretre van szükség, amely elősegíti a politikai tisztségekhez és a vezetői pozíciókhoz való egyenlő hozzáférést, és támogatja a nemek közötti egyenlőtlenség minden formájának felszámolását, mint például a nők és lányok elleni erőszak, a korai és a kényszerházasság, a nemek közötti bérszakadék vagy a döntéshozatalban való egyenlőtlen részvétel.

A parlament által elfogadott nyilatkozatban üdvözlik továbbá az önkormányzati, a parlamenti és az európai parlamenti választások jelöltlistáin való egyenlő képviseletre vonatkozó kvóta megállapítására irányuló kezdeményezéseket.

Ugyanakkor arra biztatnak minden politikai és intézményi szereplőt, hogy járuljon hozzá a nők érdemi részvételéhez minden tevékenységi területen és a döntéshozatal minden szintjén.

A parlament támogatja az intézményközi párbeszédet a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos oktatásról, amely az inklúzió és a méltányosság fontosságát hangsúlyozza – áll a nyilatkozatban.

Frissítés: Az AUR szerint ez egy kínos és időszerűtlen dokumentum

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ támogatta a nyilatkozat elfogadását, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azonban ellenezte azt. Claudiu Târziu AUR-szenátor kínosnak és időszerűtlennek nevezte a dokumentum elfogadását.

„Meg vagyok döbbenve. Látványosan elszalasztottuk a schengeni csatlakozást. Itt van előttünk egy költségvetés, amelyet gyorsan, vita nélkül fogadunk el, és megszakítjuk egy nyilatkozat miatt, amelynek legfeljebb erkölcsi hatása van. (...) Neomarxista rendelkezések gyakorlatba ültetésével foglalkozunk” – fogalmazott.

Meglátása szerint ez az ideológia inkább megoszt, mint egyesít. „A nemek közötti egyenlőség létezik. Vannak női parlamenti képviselők, vannak női párttagok, akik polgármesteri tisztséget töltenek be. (...) Ki állíthat meg valakit egy tisztség betöltésében? (...) A meritokráciát kell előnyben részesíteni, nem az ideológiát” – nyomatékosította. Hozzátette, szerinte a nemek közötti egyenlőség politikája „egy új társadalmi eretnekség kifejeződése”, és szembemegy az egyéni szabadságjogokkkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!