Frissítve: Lucian Bode belügyminiszter az osztrák hivatali kollégájának: „Bécsben arról biztosított, hogy ön Románia barátja”

2022. december 12. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lucian Bode belügyminiszter a Gerhard Karner osztrák hivatali kollégájához címzett nyílt levelében „mélységes felháborodásának” adott hangot amiatt, hogy az EB Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén Románia schengeni övezethez való csatlakozása ellen szavazott, miután korábban Bécsben arról biztosította őt, hogy „Románia barátja”.

„Mélységes felháborodásomat fejezem ki az EB Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén Románia schengeni térséghez való csatlakozásának megvétózása miatt, miután november 23-án, Bécsben, kollégáink jelenlétében arról biztosított, hogy ön Románia barátja, és álláspontja nem Románia ellen szól, hanem egy rosszul működő rendszer ellen” – olvasható a belügyminiszter Facebookon hétfőn közölt nyílt levelében, melyet az Agerpres szemlézett.

Véleménye szerint „tisztességtelen, igazságtalan, minden valós indokot nélkülöző döntés” volt, amely uniós szinten hatalmas károkat okoz, és veszélyes precedenst teremt a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

Bode leszögezi, hogy a voks révén nemcsak Románia és a román állampolgárok érdemeit vették semmibe, hanem azokat az értékeket és elveket is, amelyek európai szinten vezérlik az országokat. A belügyminiszter szerint minden tagállam láthatta, hogy Ausztria „önkényes döntést hozott, amely durván sérti Románia jogát arra, hogy a schengeni térség teljes jogú tagja legyen”, és hogy a bemutatott érveknek semmi közük a valósághoz.

„Miniszter úr, ön olyan politikai játékot űzött, amely méltatlan egy ilyen gazdag politikai hagyományokkal és régóta konszolidált demokráciával rendelkező országhoz. Januári találkozónk alkalmával Ön biztosított arról, hogy Ausztria támogatja Románia schengeni térséghez való csatlakozását, és a Salzburg Fórum bukaresti miniszteri konferenciáján Ausztria is beleegyezését adta a közös nyilatkozat elfogadásához, amelyben minden tagország kifejezte a csatlakozás iránti támogatását” – írta még Bode a nyílt levélben.

Senki nem értette, hogy mi történt két nap leforgása alatt, ami gyökeresen megváltoztatta Ausztria hozzáállását – tette hozzá a belügyminiszter.

„Ön igazságtalanul, diszkriminatív és logikátlan módon bánt a románokkal és Romániával. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez a magatartás és cselekvés nem illik az Európai Unió egyetlen politikusához sem” – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Nyomatékosítja továbbá, hogy Románia továbbra is szilárdan és mélyen elkötelezett a schengeni térséghez való csatlakozás célja mellett, és nemcsak az általa vezetett minisztérium, hanem a csatlakozási folyamatban részt vevő többi struktúra is ugyanolyan elszántan és az európai értékekbe vetett rendíthetetlen bizalommal folytatja munkáját.

„Kérem, tolmácsolja az Ön alárendeltsége alatt dolgozó munkatársainak tiszteletemet és köszönetemet a közös erőfeszítésekért, amelyeket az európai polgárok biztonságának védelmében teszünk. Miniszter úr, legalább beosztottjaival és az Önnek bizalmat szavazó polgárokkal szemben teljesítse erkölcsi kötelességét. Hazugságra és igazságtalanságra nem lehet nagyszerű és tartós dolgokat építeni” – zárja sorait a román belügyminiszter.

Frissítés: az osztrák belügy szerint világossá tették Bodénak, hogy vétózni fognak

Az osztrák belügyminisztérium a Libertatea kérdésére leszögezte, az utóbbi hetekben Gerhard Karner belügyminiszter többször is találkozott román hivatali kollégájával, akinek elmondta, hogy Ausztria nem szavazhatja meg Románia schengeni csatlakozását az övezet jelenlegi állapota miatt.

A tárca válaszában arról is írt, hogy álláspontja szerint Románia és Bulgária csatlakozását nem kellett volna napirendre tűzni december 8-án, szerencsésebb lett volna erről 2023 őszén dönteni.

Arra a kérdésre, hogy milyen feltételek mellett támogatná Románia schengeni csatlakozását, az osztrák belügy azt válaszolta, hogy szeretnék, ha a bevándorlókat az Európai Unió határain regisztrálnák, tovább azt is, hogy egyszerűsítsék a származási országba való visszafordítás folyamatát. Azt is hozzátették, hogy Romániának és Bulgáriának támogatásra van szüksége az embercsempészet elleni harcban és a határvédelem kiépítésében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!