Cristi Danileţ kolozsvári bíró megnyerte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elleni egyik perét

2022. december 12. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hatályon kívül helyezte a legfelsőbb bíróság egy öttagú testülete a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) döntését, amellyel kizárták a bírói karból Cristi Danileţ bírót a TikTok-ra feltöltött két videó miatt, írja az Agerpres.

A Kolozs megyei törvényszék bírájának kizárásáról tavaly december 13-án határozott a CSM bírói részlege, de Danileţ megfellebbezte a döntést, és a legfelsőbb bíróság hétfőn neki adott igazat. A jogerős döntés értelmében Danileţet figyelmeztetéssel kell szankcionálni.

A kolozsvári bíró tavaly a Facebookon adta hírül, hogy a bírák és ügyészek fegyelmi vétségeit vizsgáló Igazságügyi Felügyelet javaslatára a CSM kizárta őt a bírói karból, arra hivatkozva, hogy „magatartásával rossz fényt vet az igazságszolgáltatás megítélésére”. Beszámolója szerint a szankciót a TikTok-on közzétett két videó miatt rendelték el, noha azok nem a bírói munkájával, hanem a magánéletével voltak kapcsolatosak. „Az egyik felvételen otthon vágom az élősövényt, a másikon pedig takarítok egy medencét. Egyetlen olyan kijelentést sem tettem, amely az igazságszolgáltatással lenne kapcsolatos, a felvételeknek nincs közük a szakmámhoz. Kizárólag a magánéletemmel kapcsolatosak, amelyről nem tartozom számadással senkinek” – fogalmazott.


A legfelsőbb bíróság döntésére reagálva Cristi Danileţ kedd este leszögezte, feleslegesen függesztették fel állásából, hagyták munkahely és jövedelem nélkül egy éven át, mely idő alatt bíró kollégái gyűjtöttek pénzt számára.

Hozzátette, a legfelsőbb bíróság számára kedvező döntése ellenére még nem térhet vissza a munkahelyére, a CSM ugyanis még hozott két határozatot a bírói karból történő kizárásáról, amelyeket szintén megfellebbez.