Ausztria elnöke sajnálja az osztrák kormány döntését

2022. december 9. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alexander Van der Bellen osztrák elnöke „mélyen sajnálja,” hogy az osztrák kormány vétóját Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban. Van der Bellen Twitteren reagált a döntésre.

Megjegyzi, Ausztria nehéz helyzetben van a menedékkérők igen magas száma miatt. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a két ország schengeni csatlakozásának blokkolása nem járul hozzá a megoldáshoz. Sőt, épp ellenkezőleg, az osztrák gazdaságot hozták nehéz helyzetbe a románoktól várható ellenlépésekkel.

Korábban az Osztrák Zöld Párt színeiben – amelyek most az Osztrák Néppárttal (ÖVP) közösen irányítják Ausztriát – politizáló Van der Bellen úgy értékeli, hogy a migráció terén jelentkező kihívások csak uniós partnereikkel együtt tudnák megoldani.

Az elnök azzal zárta bejegyzését, reméli, hogy párbeszéd útján hamarosan sikerül megoldást találni.

Egyébként nincs egyedül az osztrák elnök az álláspontjával. Péntek reggel a Die Presse véleményírója is azt hangsúlyozta, hogy az Osztrák Néppárt vétója nem fogja megfékezni az illegális migránsok áramlását. Egy probléma megoldása helyett egy újat hoztak létre. A véleményíró szerint Románia és Bulgária csatlakozásának a megakadályozása az ÖVP európai politikai előrelátásnak hiányát tükrözi. Emlékeztet, hogy azok a menekültek, akik Ausztriában a regisztrációjukat kérik, már legalább egy schengeni tagországon, mégpedig Magyarországon áthaladnak. A véleményíró szerint, ahogyan groteszk lenne Magyarország kizárása az övezetből, ugyanúgy az is groteszk, hogy az ÖVP most 7 millió bolgárt és 19 millió románt büntet azért, mert az Unió képtelen megbirkózni az európai migrációs nyomorral.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!