Magyarországon megszüntették a benzinárstopot

2022. december 7. – 09:18

frissítve

Magyarországon megszüntették a benzinárstopot
Egy budapesti Mol benzinkút ártáblája 2021 novemberében, nem sokkal a hatósági ár bevezetése után – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden 23 órától megszüntették a benzinárstopot Magyarországon, a döntést fél órával korábban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér. Az azt jelenti, hogy onnantól csak piacon áron lehet tankolni.

A Telex összefoglalója szerint most megszüntetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat 2021 novemberében, hónapokkal az orosz–ukrán háború kezdete előtt vezették be, majd folyamatosan módosították azt, szűkítették a jogosultak körét. Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a Mol-kutakon a változás időpontjától az alábbi árak lesznek irányadóak: a 95-ös benzin literje 641 forintba, míg a gázolajé 699 forintba kerül. Ez egyik napról – sőt óráról – a másikra 33,5 és 45,6 százalékkal magasabb árat eredményezett.

A hatósági ár eltörlését azzal indokolták, hogy a hétfőn életbe lépett újabb, az orosz olajszállítást is érintő uniós szankciók, illetve a benzinkutakon megugrott forgalom – az elmúlt napokban közel kétszer annyian tankoltak, mint tavaly ilyenkor. Hernádi szerint pánikvásárlás alakult ki, ami olyan súlyos ellátási zavarokhoz vezettek, amit import nélkül, csak magában a Mol nem tudott megoldani. Az üzemanyagpiacon így is egy-másfél hónapig eltarthat, hogy helyreálljon a stabilitás, mondta Hernádi, bár később azt valószínűsítette, hogy ha kisebb problémákkal is, de már a karácsonyi időszakra rendeződhet a helyzet.

A Telex percről-percre tudósítását a bejelentésről itt olvashatod el, míg a benzinárstop bő egy éves történetét itt foglalták össze.

Romániában szerda reggel a legnagyobb töltőállomás-hálózattal rendelkező Petrom kutainál a benzin literenkénti ára 6,45 lej volt, míg a gázolaj literéért 7,64 lejt kell fizetni. Ezek az árak már tartalmazzák az állam 50 banis árkompenzációját is. Eszerint Romániában benzint nagyjából 541 forintért lehet tankolni, míg a gázolaj literenkénti ára 641 forint. A Mol-kutakon 6,66 lej a benzin és 7,85 lej a gázolaj ára, ami átszámolva 558 és 658 forintos ár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!