Magyarországon megszüntették a benzinárstopot

2022. december 7. – 09:18

frissítve

Magyarországon megszüntették a benzinárstopot
Egy budapesti Mol benzinkút ártáblája 2021 novemberében, nem sokkal a hatósági ár bevezetése után – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden 23 órától megszüntették a benzinárstopot Magyarországon, a döntést fél órával korábban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér. Az azt jelenti, hogy onnantól csak piacon áron lehet tankolni.

A Telex összefoglalója szerint most megszüntetett, literenként 480 forintos hatósági üzemanyagárat 2021 novemberében, hónapokkal az orosz–ukrán háború kezdete előtt vezették be, majd folyamatosan módosították azt, szűkítették a jogosultak körét. Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a Mol-kutakon a változás időpontjától az alábbi árak lesznek irányadóak: a 95-ös benzin literje 641 forintba, míg a gázolajé 699 forintba kerül. Ez egyik napról – sőt óráról – a másikra 33,5 és 45,6 százalékkal magasabb árat eredményezett.

A hatósági ár eltörlését azzal indokolták, hogy a hétfőn életbe lépett újabb, az orosz olajszállítást is érintő uniós szankciók, illetve a benzinkutakon megugrott forgalom – az elmúlt napokban közel kétszer annyian tankoltak, mint tavaly ilyenkor. Hernádi szerint pánikvásárlás alakult ki, ami olyan súlyos ellátási zavarokhoz vezettek, amit import nélkül, csak magában a Mol nem tudott megoldani. Az üzemanyagpiacon így is egy-másfél hónapig eltarthat, hogy helyreálljon a stabilitás, mondta Hernádi, bár később azt valószínűsítette, hogy ha kisebb problémákkal is, de már a karácsonyi időszakra rendeződhet a helyzet.

A Telex percről-percre tudósítását a bejelentésről itt olvashatod el, míg a benzinárstop bő egy éves történetét itt foglalták össze.

Romániában szerda reggel a legnagyobb töltőállomás-hálózattal rendelkező Petrom kutainál a benzin literenkénti ára 6,45 lej volt, míg a gázolaj literéért 7,64 lejt kell fizetni. Ezek az árak már tartalmazzák az állam 50 banis árkompenzációját is. Eszerint Romániában benzint nagyjából 541 forintért lehet tankolni, míg a gázolaj literenkénti ára 641 forint. A Mol-kutakon 6,66 lej a benzin és 7,85 lej a gázolaj ára, ami átszámolva 558 és 658 forintos ár.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!