Egy lépéssel közelebb, hogy felújítsák a kolozsvári Mărăști teret

2022. december 5. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elfogadta Kolozsvár Helyi Tanácsa a Mărăști térre és környékére vonatkozó körzeti városrendezési tervet (PUZ), ezzel újabb előrelépés tettek a Hóstát negyed említett részének felújítása érdekében, tájékoztat az önkormányzat.

A közlemény szerint a közterületek kibővítése és korszerűsítése, a forgalom átgondolása, biciklisávok kialakítása, a tömegközlekedési infrastruktúra felújítása, és egy földalatti parkoló terve is szerepel a tanácshatározatban.

„Kisváros a nagyvárosban: még a 2020-as kampányban fogalmaztuk meg az élhető negyedek koncepcióját, aminek elengedhetetlen része a folyamatos fejlődés. A Mărăști tér sok kolozsvári magyar lakost is érint, így nagyon fontos felújítási projektje ez a városnak. A zöldövezetet egy hektárral bővítjük, a gyalogosövezeteket is kiterjesztjük: a járdák, a terek, játszóterek felületét megnöveljük, fákat ültetünk, és modern városi bútorzattal látjuk el a helyszínt. Emellett egy földalatti parkolót is tervezünk kialakítani ” – idézi a közlemény Oláh Emese alpolgármestert.

Régóta téma Kolozsváron a Mărăşti tér felújítása, korábban már közvitát is szerveztek ezzel kapcsolatban, ahol bemutatták a környék felújítását tervező Planwerk látványterveit is.

Forrás: planwerkcluj.org
Forrás: planwerkcluj.org

Úgy tervezik, hogy mintegy 11,4 hektáros övezetet újítanak fel, amely érinti a Magyar/21 Decembrie 1989 utca egy részét, részben a Téglás/Fabricii utcát, a Könyvtár sétányt, a Liliom/Crinului utcát, a Pacsirta/Ciocârliei utcát, a 105.-111. szám környékén a Honvéd utcát, a Barcaság sétányt és a Szemere/Trotuşului utcát is. A projektet 2021-2027 között, EU-s alapokból valósítja meg az önkormányzat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!