Napi 50 bani – ennyit költ az állam egy állampolgár alapegészségügyi ellátására

2022. december 4. – 19:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Családorvosi Egyesületek Országos Szövetsége egy vasárnap kiküldött közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy a családorvosi rendelők súlyos alulfinanszírozottsága továbbra is súlyos gondot jelent. Rámutatnak, hogy

Románia naponta egy állampolgár egészségére mindössze 50 banit fordít.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben az idei évben a költségvetésben előirányzott források felhasználásával az állam 3,6 milliárd lejt költött az egészségügyi alapellátás finanszírozására, a szövetség szerint a kormánynak a következő évi költségvetésben 7 milliárd lejt kellene elkülönítenie erre a célra.

„A családorvosi rendelők stratégiai hálózatának működtetésére évente 7 milliárd lejre lenne szükség, a duplájára annak a 3,6 milliárd lejes összegnek, amelyből jelenleg működik. Az egészségügyi alapellátásra fordítandó 7 milliárd lejes éves költségvetés egyenértékű napi 1 lej juttatással minden romániai állampolgár után. Megérdemel a romániaiak egészsége legalább napi 1 lejt?” – teszi fel a kérdést a szövetség közleménye.

Romániában körülbelül 9 ezer családorvosi rendelő működik, és több mint 200 olyan állandó egészségügyi központ, amely alapvető egészségügyi szolgáltatásokat nyújt, utóbbiak esetében ráadásul – mint a szövetség felhívja a figyelmet – négy éve nem igazították ki az ügyeleti óradíjakat.

Románia 2023-ra szóló állami és társadalombiztosítási költségvetése várhatóan decemberben kerül elfogadásra.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!