Leváltottak egy Bákó megyei iskolaigazgatót a csángó gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt

2022. december 02. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Bákó megyei Tanfelügyelőség azonnali hatállyal leváltotta Parjol község általános iskolájának igazgatóját a pusztinai csángó gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt – írta csütörtökön Ziaruldebacau.ro Bákó megyei hírportál a tanfelügyelőség közleményét idézve.

A portál híradása szerint a Parjol községhez tartozó falvak iskolái a román nemzeti ünnep közös megünneplését tervezték a tanerők whatsapp-csoportjában, amikor az iskolaigazgató közölte: a pusztinaiakat nem kell meghívni a december elsejei ünnepre, mert azok magyarok, és március 15-én ünnepelnek. (Az igazgatónő – vélhetően tévedésből – március 14-ét írt.) Majd azt is hozzátette: „az anyjuk keresztje!”.

A tanárok csevegéséről készült képernyőmentést a tanárok egyike eljuttatta a tanfelügyelőségnek, amely azonnal kivizsgálta az ügyet. Megállapította, hogy pusztinai iskola „többségükben magyar nemzetiségű tanulóit” nem hívták meg a nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségre, az igazgatónő pedig elismerte, hogy ő írta a sértő üzenetet.

A tanfelügyelőség a portálnak eljuttatott közleményében tudatta: „Az incidens súlyosságára való tekintettel, figyelembe véve, hogy a nyilvánvalóan diszkriminatív megnyilvánulás megengedhetetlen különösen az iskolai közegben, és legfőképpen egy intézményvezető részéről, a Bákó Megyei Tanfelügyelőség Igazgatótanácsa 2022 november 29-én felmentette a tisztségéből a Parjol községi iskola igazgatóját”.

A tanfelügyelőség egyben azt is közölte, hogy elutasít minden olyan felelőtlen megnyilvánulást, amely mesterségesen kelt feszültséget olyan kis közösségekben, ahol különben a kölcsönös tisztelet és megértés szelleme uralkodik. Azt is hozzátette: „Mindannyian románok vagyunk, és mindannyiunknak tisztelnünk kell december elsejét, Románia nemzeti ünnepét”.

Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke az MTI-nek az eset kapcsán elmondta, nem föltétlenül azzal van a baj, hogy a pusztinai gyermekeket nem hívták meg a december elsejei ünnepségre, hanem azzal a tiszteletlen móddal, ahogyan viszonyultak hozzájuk. Úgy vélte: a tanfelügyelőségnek a megkülönböztetést elítélő határozott állásfoglalása intő jel lehet a többi iskola számára is.

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!