Katonai díszszemlével ünnepeltek Bukarestben, Ciucă az egység napjáról beszélt

2022. december 01. – 14:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Katonai díszszemlével ünnepelték csütörtökön a bukaresti Diadalívnél Románia nemzeti napját. Az eseményen Klaus Iohannis államelnök, Nicolae Ciucă kormányfő, Alina Gorghiu ügyvivő szenátusi elnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, valamint kormánytagok, intézményvezetők, a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, politikusok, veteránok vettek részt, számolt be az Agerpres.

A ceremónia elején a főváros katonai zenekara eljátszotta a himnuszt, miközben huszonegy ágyúlövés dördült el. Klaus Iohannis államelnök koszorút helyezett el a román nemzet egyesítéséért a harcmezőkön elesett hősök emlékére. Ezt követően egy perces néma csenddel emlékeztek meg a hősökről, akik feláldozták életüket az egyesülésért.


A Diadalív alatt a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, a Különleges Távközlési Szolgálat, az Országos Börtönigazgatóság és a vámhatóság mintegy 1500 katonája és szakembere vonult fel díszlépésben. A Romániában állomásozó NATO-csapatok katonái szintén részt vettek a felvonuláson.

A nemzeti ünnep alkalmából országszerte katonai ünnepségeket tartanak a helyőrségekben, felvonják a román zászlót az ország valamennyi katonai intézményében.

Mutassuk meg, hogy december elseje valóban az egységünk napja, mindazoké, akiknek a szíve nagyot dobban a román zászló előtt

- üzente Románia nemzeti napján Nicolae Ciucă kormányfő.

„A nagy egyesülés után 104 évvel ismét történelmünk egy meghatározó pillanatában vagyunk: a keleti határainkon háború zajlik és van egy nemzeti célunk, a schengeni térséghez való csatlakozás, amelyre minden energiánkat fordítjuk. Most is, mint az első világháború végén, a biztonság, stabilitás és Románia modernizálása szerepel legfőbb törekvéseink között. Most azonban, 1918-cal ellentétben, európai alapok állnak rendelkezésünkre a reformok megvalósítására és a fejlesztésre, ugyanakkor a NATO, a történelem legerősebb katonai szövetségének védelme alatt állunk” – írta a miniszterelnök Facebook-oldalára.

Hozzátette: „ma mindenkinek félre kell tennie a nézeteltéréseket, és arra kell törekednie, hogy erőfeszítéseinket egyesítsük a nemzeti érdekű célkitűzések megvalósítása, az emberek jóléte, a holnap érdekében”.

A kormányfő szerint az 1918-as gyulafehérvári egyesülés természetes módon következett be a román nemzet egyesülése szempontjából számos más lényeges fejlemény után.

'„A nagy egyesüléssel a román nép kiérdemelte az önrendelkezés jogát. Minden jót, amit a modern Románia elért, az akarat egységének köszönheti, amikor a nép és az elit együttesen egy nagy nemzeti célt tűzött ki maga elé. A nép, az ország területe és a szuverenitás azóta is a román állam alappilléreit képezik. Bármilyen nehezek voltak is a megpróbáltatások a történelem során, a román nép ellenállt és az egység révén fejlődött” – hangsúlyozta üzenetében Ciucă.

Az összetartás révén sikerült elűzni a totalitárius rendszereket, és ma már az Európai Unió tagja Románia, a NATO megbecsült és megbízható szövetségese – fogalmazott a kormányfő.

„Az egység példáját felmutató elődeinkre gondolva, bízom abban, hogy folytathatjuk azt, amit ők elkezdtek, és sikerrel nézhetünk szembe a jelen kihívásaival. Isten éltessen, Románia! Isten éltessen minden románt, itthon és külföldön!” – olvasható a kormányfő bejegyzésében.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!