Katonai díszszemlével ünnepeltek Bukarestben, Ciucă az egység napjáról beszélt

2022. december 1. – 15:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Katonai díszszemlével ünnepelték csütörtökön a bukaresti Diadalívnél Románia nemzeti napját. Az eseményen Klaus Iohannis államelnök, Nicolae Ciucă kormányfő, Alina Gorghiu ügyvivő szenátusi elnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, valamint kormánytagok, intézményvezetők, a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, politikusok, veteránok vettek részt, számolt be az Agerpres.

A ceremónia elején a főváros katonai zenekara eljátszotta a himnuszt, miközben huszonegy ágyúlövés dördült el. Klaus Iohannis államelnök koszorút helyezett el a román nemzet egyesítéséért a harcmezőkön elesett hősök emlékére. Ezt követően egy perces néma csenddel emlékeztek meg a hősökről, akik feláldozták életüket az egyesülésért.


A Diadalív alatt a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, a Különleges Távközlési Szolgálat, az Országos Börtönigazgatóság és a vámhatóság mintegy 1500 katonája és szakembere vonult fel díszlépésben. A Romániában állomásozó NATO-csapatok katonái szintén részt vettek a felvonuláson.

A nemzeti ünnep alkalmából országszerte katonai ünnepségeket tartanak a helyőrségekben, felvonják a román zászlót az ország valamennyi katonai intézményében.

Mutassuk meg, hogy december elseje valóban az egységünk napja, mindazoké, akiknek a szíve nagyot dobban a román zászló előtt

– üzente Románia nemzeti napján Nicolae Ciucă kormányfő.

„A nagy egyesülés után 104 évvel ismét történelmünk egy meghatározó pillanatában vagyunk: a keleti határainkon háború zajlik és van egy nemzeti célunk, a schengeni térséghez való csatlakozás, amelyre minden energiánkat fordítjuk. Most is, mint az első világháború végén, a biztonság, stabilitás és Románia modernizálása szerepel legfőbb törekvéseink között. Most azonban, 1918-cal ellentétben, európai alapok állnak rendelkezésünkre a reformok megvalósítására és a fejlesztésre, ugyanakkor a NATO, a történelem legerősebb katonai szövetségének védelme alatt állunk” – írta a miniszterelnök Facebook-oldalára.

Hozzátette: „ma mindenkinek félre kell tennie a nézeteltéréseket, és arra kell törekednie, hogy erőfeszítéseinket egyesítsük a nemzeti érdekű célkitűzések megvalósítása, az emberek jóléte, a holnap érdekében”.

A kormányfő szerint az 1918-as gyulafehérvári egyesülés természetes módon következett be a román nemzet egyesülése szempontjából számos más lényeges fejlemény után.

'„A nagy egyesüléssel a román nép kiérdemelte az önrendelkezés jogát. Minden jót, amit a modern Románia elért, az akarat egységének köszönheti, amikor a nép és az elit együttesen egy nagy nemzeti célt tűzött ki maga elé. A nép, az ország területe és a szuverenitás azóta is a román állam alappilléreit képezik. Bármilyen nehezek voltak is a megpróbáltatások a történelem során, a román nép ellenállt és az egység révén fejlődött” – hangsúlyozta üzenetében Ciucă.

Az összetartás révén sikerült elűzni a totalitárius rendszereket, és ma már az Európai Unió tagja Románia, a NATO megbecsült és megbízható szövetségese – fogalmazott a kormányfő.

„Az egység példáját felmutató elődeinkre gondolva, bízom abban, hogy folytathatjuk azt, amit ők elkezdtek, és sikerrel nézhetünk szembe a jelen kihívásaival. Isten éltessen, Románia! Isten éltessen minden románt, itthon és külföldön!” – olvasható a kormányfő bejegyzésében.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!