3000 kilométeres turisztikai bicikliúthálózat épülhet a helyreállítási alapból

2022. december 01. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

A fejlesztési minisztérium 247,5 millió euró támogatást biztosít egy összesen 3000 kilométeres turisztikai bicikliúthálózat megépítésére – jelentette be Cseke Attila tárcavezető, akit az Agerpres idéz.

A miniszter elmondta, a helyreállítási alapból finanszírozott utolsó pályázati kiírást december 5-én, hétfőn indítják el, az online pályázati felület azonban már szerdától elérhető tesztelés céljából. A pályázati útmutató hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

A turisztikai látványosságokat, településeket összekötő bicikliutak töltésekre, illetve csökkentett forgalmú autós utakkal párhuzamosan épülhetnek. Az önkormányzatok és központi hatóságok olyan útszakaszok megépítésére pályázhatnak, amelyek legalább 150 kilométer hosszúak, legalább három megyét átszelnek, és kisebb bicikliutakat is becsatlakoztatnak. A gátakon, töltéseken épülő bicikliutak legalább két települést kötnek össze, és legalább 10 kilométer hosszúak kell hogy legyenek.

A bicikliúthálózat csatlakozik az EuroVelo európai bicikliúthoz, és az egészségesebb, környezetbarát kerékpáros kirándulásokra bátorít – mutatott rá Cseke Attila fejlesztési miniszter. A pályázás december 11-én zárul.