Kizárólag Oroszországot terheli a felelősség az ukrajnai háborúért – állítják a NATO tagállamok külügyminiszterei

2022. november 30. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Durván megsértette a nemzetközi jog alapelveit és az ENSZ Alapokmányának rendelkezéseit” – hangsúlyozzák a NATO-tagállamok külügyminiszterei a bukaresti értekezletük keddi napján elfogadott nyilatkozatukban, melyet az Agerpres foglalt össze.

„Oroszország agressziója, beleértve az ukrajnai infrastruktúra elleni sorozatos és felfoghatatlan támadásokat, ukrán állampolgárok millióit fosztja meg alapvető szolgáltatásoktól” – fogalmaznak a harminc NATO-tagállam külügyminisztere által aláírt dokumentumban.

Kiemelik azt is, hogy az orosz agresszió világszerte hatással volt az élelmiszerellátásra, veszélyeztetve a legkiszolgáltatottabb országokat és népeket.

„Oroszország elfogadhatatlan tettei, beleértve a hibrid tevékenységeket, az energetikai zsarolást és a nukleáris témákkal kapcsolatos felelőtlen retorikát, aláássák a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – áll a nyilatkozatban, amelyben a külügyminiszterek szolidaritásukat fejezik ki Lengyelországgal szemben a civilek életét követelő november 15-i incidens miatt.

Az aláírók felróják Oroszországnak az ukrajnai civil lakossággal szemben tanúsított „kegyetlen magatartását”, az emberi jogok megsértését, „az erőszakos deportálásokat, a kínzásokat, a nőkkel, gyermekekkel és a kiszolgáltatott személyekkel szembeni barbár magatartást”.

Mint hangsúlyozzák, „a háborús bűncselekményekért, a fegyveres konfliktus során elkövetett szexuális erőszakért felelős személyeket felelősségre kell vonni”.

Ugyanakkor az értekezlet résztvevői elítélnek „minden olyan felet, beleértve Fehéroroszországot is, amely aktívan támogatja az Ukrajna elleni háborút”.

A NATO-tagállamok külügyminiszterei üdvözölték az ukrán diplomácia vezetőjének, Dmitro Kulebának a jelenlétét a tanácskozás első napján, és arról biztosították, hogy nem ismerik el az Oroszország által elcsatolt területeket, és továbbra is támogatják Ukrajnát.

Emellett a NATO együttműködik az érintett partnerekkel Ukrajna ellenálló képességének megerősítése érdekében, és segíteni fogja Ukrajnát az „orosz félretájékoztató kampányok és hazugságok” elleni küzdelemben. A szövetséges országok miniszterei arra is ígéretet tettek, hogy támogatják Ukrajnát „az energetikai infrastruktúrájának helyreállítására és lakosságának a légicsapásokkal szembeni védelmére irányuló erőfeszítéseiben”.

A dokumentum aláírói ugyanakkor hangsúlyozzák a szövetséges országok elköteleződését Ukrajna háború utáni újraépítése és reformjai mellett.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!