A külügyminiszter felkérte ukrán kollégáját, hogy ismerje el: nem létezik külön moldovai nyelv

2022. november 30. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Aurescu felkérte a NATO bukaresti értekezletén jelen lévő Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy Ukrajna nevében ismerje el: „nem létezik az úgynevezett moldovai nyelv” – számolt be szerdán az Agerpres.

A román külügyi tárca tájékoztatása szerint Aurescu biztosította Kulebát Romániának az ukrán néppel vállalt szolidaritásáról, valamint arról, hogy továbbra is támogatni fogja az ukrán menekülteket diplomáciai, humanitárius, pénzügyi szinten. A román diplomácia vezetője megerősítette ugyanakkor, hogy Románia a nyugati partnerekkel együttműködve támogatja Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseit.

Aurescu felidézte, hogy november 10-én új határátkelőhely nyílt a Suceava megyei Vicovu de Sus és az ukrajnai Krasznoilszk között, valamint, hogy a román parlament november 23-án nyilatkozatban ítélte el az ukrán nép szándékos kiéheztetését, a holodomort, amely milliók életét követelte 1932-33-ban. Megerősítette, hogy Románia szilárdan támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját.

Bogdan Aurescu elmondta, hogy Románia a moldovai nyelvvel kapcsolatban fogalmazott meg elvárást az ukrán féllel szemben.

Dmitro Kuleba köszönetet mondott román hivatali kollégájának, hogy meghívást kapott a NATO-külügyminiszterek bukaresti értekezletére, és háláját fejezte ki a román hatóságok ukrán néppel szembeni szolidaritásáért. Az ukrán külügyminiszter ugyanakkor nyitottságát fejezte ki a két ország közötti együttműködés elmélyítésére „a jószomszédi viszony és Ukrajna európai értékekhez való visszafordíthatatlan közeledésének szellemében”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!