A külügyminiszter felkérte ukrán kollégáját, hogy ismerje el: nem létezik külön moldovai nyelv

2022. november 30. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Aurescu felkérte a NATO bukaresti értekezletén jelen lévő Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy Ukrajna nevében ismerje el: „nem létezik az úgynevezett moldovai nyelv” – számolt be szerdán az Agerpres.

A román külügyi tárca tájékoztatása szerint Aurescu biztosította Kulebát Romániának az ukrán néppel vállalt szolidaritásáról, valamint arról, hogy továbbra is támogatni fogja az ukrán menekülteket diplomáciai, humanitárius, pénzügyi szinten. A román diplomácia vezetője megerősítette ugyanakkor, hogy Románia a nyugati partnerekkel együttműködve támogatja Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseit.

Aurescu felidézte, hogy november 10-én új határátkelőhely nyílt a Suceava megyei Vicovu de Sus és az ukrajnai Krasznoilszk között, valamint, hogy a román parlament november 23-án nyilatkozatban ítélte el az ukrán nép szándékos kiéheztetését, a holodomort, amely milliók életét követelte 1932-33-ban. Megerősítette, hogy Románia szilárdan támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját.

Bogdan Aurescu elmondta, hogy Románia a moldovai nyelvvel kapcsolatban fogalmazott meg elvárást az ukrán féllel szemben.

Dmitro Kuleba köszönetet mondott román hivatali kollégájának, hogy meghívást kapott a NATO-külügyminiszterek bukaresti értekezletére, és háláját fejezte ki a román hatóságok ukrán néppel szembeni szolidaritásáért. Az ukrán külügyminiszter ugyanakkor nyitottságát fejezte ki a két ország közötti együttműködés elmélyítésére „a jószomszédi viszony és Ukrajna európai értékekhez való visszafordíthatatlan közeledésének szellemében”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!