Kézdivásárhelyre készülnek a nemzeti ünnepen a román nacionalisták. A polgármester megkérte a helyieket, hogy kerüljék el a helyszínt

2022. november 29. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 1-jét, Románia nemzeti ünnepét idén is Kézdivásárhelyen tervezi megünnepelni a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szélsőséges, nacionalista szervezet. A városban nem ez az első alkalom, hogy az úzvölgyi katonatemetős akcióiról elhíresült csoport ünnepi felvonulást tart, de innen indult a „székely terroristák” ügye is, akik a 2015-ben szervezett felvonuláson állítólag petárdával akarták kimutatni nemtetszésüket, de végül sokkal súlyosabb vádakkal szembesültek és kerültek börtönbe.

Bokor Tibor polgármester a Transtelex megkeresésére elmondta: a hivatalhoz egy 500 résztvevős felvonulás engedélyeztetésére adtak le kérvényt, de szerinte a mozgalomnak nincs nagy ereje. „Meggyőződésem, hogy nem lesznek többen, mint 100-an” – véli az elöljáró, akitől azt is megtudtuk, hogy idén olyan helyen lesz a felvonulás, „ahol kevésbé zavarják meg a lakosság nyugalmát”.

Bokort némiképp bántotta a Calea Neamului felhívásában az, hogy Kézdivásárhelyt „irredenta városnak” nevezik, pedig a 92%-ban magyar és 7-8%-ban románok által lakott településre ez véleménye szerint egyáltalán nem igaz.

„Soha nem volt konfliktusunk a helyi román közösséggel. Azt is meg tudom erősíteni, hogy ezeket a felvonulásokat ők is ellenzik. Amikor az első ilyen kérés bejött, én azonnal továbbítottam a helyi román közösség képviselőinek – akik abban a ciklusban tanácsosok is volt – és mindkettő elítélte” – fogalmazott Bokor.

Mikor a helyi ortodox egyház vezetőjének hozzáállásáról kérdeztük, a polgármester azt mondta, hogy a felvonulás lebonyolításának tárgyalásakor nem volt jelen.

„Ezek az emberek, akik idejönnek, ordibálnak fél óráig és utána hazavonulnak. Azt szeretnék elérni, hogy konfliktust gerjesszenek. Mert így fogékony lesz a média és róluk fognak szólni a hírek. De szerintem, ha nem beszélünk róluk, előbb-utóbb eltűnnek ők is a köztudatból, pont úgy, mint Șoșoaca. Szerintem a Calea Neamului is el fog tűnni”

– fejtette ki Bokor.

Végezetül a lakosság viszonyulására is rákérdeztünk. A polgármester elismételte, hogy a román és magyar közösség teljes békességben tud egymással élni, ugyanakkor megkérte őket, hogy a december elsejei felvonulás helyszíneit abban az egy órában inkább kerüljék el.

„Hadd vonuljanak, viseljék ki magukat, majd hazamennek és mi meg élünk tovább, normálisan, a helyi román közösséggel együtt” – összegezte Bokor Tibor.

A szervezet idei felvonulásának újdonsága, hogy a „toborzást” Tőkés László volt EP-képviselő „támadásaira” alapozzák. Az egykori Erdélyi Magyar Néppárt tiszteletbeli elnöke ugyanis nyilatkozatot küldött az MTI-nek, ahol a szélsőséges román szervezetek gyűlöletbeszéde és erőszakot gerjesztő akciói ellen emelt szót. A Calea Neamului emiatt nemkívánatos személynek nyilváníttatná Tőkést. A felhívásukban azt is sérelmezik, hogy Orbán Viktor mellett Tusnádfürdőn azt a két kézdivásárhelyi illetőt is felmagasztalta, aki „rögtönzött bombával akarta megölni őket”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!