Bukarestben értekeznek a NATO-tagállamok képviselői, Jens Stoltenberget Klaus Johannis fogadta

2022. november 28. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő hétfőn a Cotroceni-palotában fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt.

„Minden eddiginél nagyobb szükségünk van egy erős és egységes NATO-ra, és arra számítok, hogy a holnap kezdődő külügyminiszteri találkozó megerősíti ezt a célkitűzést” – nyilatkozta Iohannis a sajtótájékoztatón, amelyet négyszemközti megbeszélés előzött meg. Az államfő ugyanitt arról is beszélt, hogy egy esetleges támadás esetén „nagyon konkrét tervekre van szükség”, hogy tudni lehessen, milyen csapatokat küldenek ki, itt hozzátette, hogy „az ilyen döntésekről nem lehet az utolsó percben dönteni.” Iohannis szerint fontos célkitűzés a NATO-szövetségesek keleti szárnyának a megerősítése is.

A NATO-főtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, a NATO mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje minden szövetségesét, hozzátéve, hogy a kedden Bukarestben ülésező NATO tagállamok külügyminiszterei új utakat keresnek Ukrajna további támogatására. Stoltenberg ugyanakkor megköszönte Romániának, hogy megkönnyítette az ukrán gabona exportját és jelentős katonai támogatást nyújtott Ukrajnának.

Bukarestben kedden és szerdán fontos tárgyalások lesznek, ez pedig Románia stratégiai jelentőségét bizonyítja a Fekete-tenger térségében – fejtette ki hétfőn Bogdan Aurescu külügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy a NATO-tagállamok külügyminiszterei a fővárosban tartózkodnak.

Az Agerpres úgy tudja, a bukaresti csúcstalálkozó napirendjén a nemzetközi biztonság szempontjából fontos témák szerepelnek, különös tekintettel a keleti térség, a fekete-tengeri régió és a nyugat-balkáni fejleményekre. A megbeszélések témái között szerepel még az európai biztonsági struktúra, a NATO új stratégiai koncepciójának gyakorlatba ültetése, a hibrid fenyegetések, az élelmezésbiztonság és az energiaválság.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!