A diákszervezetek kérésére átvilágította, de rendben találta a torjai bántalmazó tanár elleni fegyelmi eljárást a minisztérium

2022. november 28. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába a diákszervezetek észrevételei, nem talált kifogásolni valót a minisztérium a torjai iskola bántalmazó tanárának fegyelmi vizsgálatának folyamatában. A szaktárca csak magát a procedúrát és nem annak tartalmát vagy következtetéseit elemezte, tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől.

Nem nyilvános jelentést készített az oktatási minisztérium a torjai diákokat bántalmazó történelemtanár ügyének kivizsgálásáról. A minisztérium kivizsgáló bizottsága leellenőrizte, hogy a torjai Kicsi Antal Általános Iskola papírforma szerint járt-e el az eset kivizsgálása során. Ugyanis a Kovászna megyei román diáktanács kifogásolta, hogy a négy diákot fizikailag bántalmazó pedagógus továbbra is taníthat az iskolában, mivel „csak” annyiban marasztalták el – az általa is beismert – tettéért, hogy pár évre eltiltják a fokozati vizsgára való beiratkozástól. Valamint nem tölthet be vezetői funkciót az intézményben. A diákszervezetek kételyeit az is felerősíthette, hogy az iskola vezetése és a tanár kollégái olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek az áldozatokkal szemben a bántalmazó fél melletti kiállásként is értelmezhetőek.

A november elején lefolytatott minisztériumi vizsgálatról már korábban tudomást szerzett a Transtelex, azonban a jelentés tartalma eddig Kallós Zoltán, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár előtt is ismeretlen volt, így hiába kerestük meg kérdéseinkkel. Hétfőn azonban Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője kézhez kapta a dokumentumot. Elmondása szerint, miután a minisztérium ellenőrző szerve kielemezte, hogy az iskola a hivatalos procedúrának megfelelőnek folytatta-e le a vizsgálatot, semmi kivetnivalót nem találtak az eljárásban. Az ügy tehát a tanfelügyelőség részéről lezártnak tekinthető.

Kiss Imre szerint a minisztériumi jelentés pusztán néhány megjegyzéssel élt:

  • figyelemmel kell követni, hogy a gyermekeknek pszichológiai tanácsadást tartsanak (zaklatás témájában),
  • illetve amellett, hogy nyomon követik az eseteket, egy év alatt több zaklatásra irányuló ellenőrzést is tartsanak az iskolában
  • a tanár nem lehet a vezető tanács tagja (ezt a minőségét azóta már el is vesztette)

Érdeklődésünkre azonban a főtanfelügyelő hozzátette, hogy a minisztériumnak nem áll jogában felülbírálni, megváltoztatni az iskola vezető tanácsának döntését. A minisztérium eljárása így a november 1-4. között az iskola által lefolytatott vizsgálat dokumentumainak ellenőrzésére korlátozódott, és nem kérdezték meg sem a diákokat, sem pedig a pedagógusokat, de nem is vizsgálták ki újból az ügyet, hogy megtudják, a kiszabott szankció helyénvaló-e vagy sem. A jelentés által viszont a minisztérium indirekt módon is visszaigazolta azt, hogy az iskola helyesen járt el.

A minisztérium a diákszervezetek elégedetlensége miatt, meg akart győződni arról, hogy minden rendben volt-e, de egyedül a tanár tudta volna megváltoztatni az ítéletet, amennyiben sikeresen fellebbezett volna az iskolatanács döntése ellen. Szigorúbb büntetésért azonban nem szokás fellebbezni. Nem is történt meg, a tanár elfogadta a döntést

– részletezte.

A Kovászna megyei rendőrség a Transtelexszel azt közölte, hogy továbbra is nyomoznak a Kovászna megyei iskola tanárának cselekedeteivel kapcsolatos büntetőügyben. Folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban azonban nem áll módjukban további részleteket közölni.