A diákszervezetek kérésére átvilágította, de rendben találta a torjai bántalmazó tanár elleni fegyelmi eljárást a minisztérium

2022. november 28. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába a diákszervezetek észrevételei, nem talált kifogásolni valót a minisztérium a torjai iskola bántalmazó tanárának fegyelmi vizsgálatának folyamatában. A szaktárca csak magát a procedúrát és nem annak tartalmát vagy következtetéseit elemezte, tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől.

Nem nyilvános jelentést készített az oktatási minisztérium a torjai diákokat bántalmazó történelemtanár ügyének kivizsgálásáról. A minisztérium kivizsgáló bizottsága leellenőrizte, hogy a torjai Kicsi Antal Általános Iskola papírforma szerint járt-e el az eset kivizsgálása során. Ugyanis a Kovászna megyei román diáktanács kifogásolta, hogy a négy diákot fizikailag bántalmazó pedagógus továbbra is taníthat az iskolában, mivel „csak” annyiban marasztalták el – az általa is beismert – tettéért, hogy pár évre eltiltják a fokozati vizsgára való beiratkozástól. Valamint nem tölthet be vezetői funkciót az intézményben. A diákszervezetek kételyeit az is felerősíthette, hogy az iskola vezetése és a tanár kollégái olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek az áldozatokkal szemben a bántalmazó fél melletti kiállásként is értelmezhetőek.

A november elején lefolytatott minisztériumi vizsgálatról már korábban tudomást szerzett a Transtelex, azonban a jelentés tartalma eddig Kallós Zoltán, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár előtt is ismeretlen volt, így hiába kerestük meg kérdéseinkkel. Hétfőn azonban Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője kézhez kapta a dokumentumot. Elmondása szerint, miután a minisztérium ellenőrző szerve kielemezte, hogy az iskola a hivatalos procedúrának megfelelőnek folytatta-e le a vizsgálatot, semmi kivetnivalót nem találtak az eljárásban. Az ügy tehát a tanfelügyelőség részéről lezártnak tekinthető.

Kiss Imre szerint a minisztériumi jelentés pusztán néhány megjegyzéssel élt:

  • figyelemmel kell követni, hogy a gyermekeknek pszichológiai tanácsadást tartsanak (zaklatás témájában),
  • illetve amellett, hogy nyomon követik az eseteket, egy év alatt több zaklatásra irányuló ellenőrzést is tartsanak az iskolában
  • a tanár nem lehet a vezető tanács tagja (ezt a minőségét azóta már el is vesztette)

Érdeklődésünkre azonban a főtanfelügyelő hozzátette, hogy a minisztériumnak nem áll jogában felülbírálni, megváltoztatni az iskola vezető tanácsának döntését. A minisztérium eljárása így a november 1-4. között az iskola által lefolytatott vizsgálat dokumentumainak ellenőrzésére korlátozódott, és nem kérdezték meg sem a diákokat, sem pedig a pedagógusokat, de nem is vizsgálták ki újból az ügyet, hogy megtudják, a kiszabott szankció helyénvaló-e vagy sem. A jelentés által viszont a minisztérium indirekt módon is visszaigazolta azt, hogy az iskola helyesen járt el.

A minisztérium a diákszervezetek elégedetlensége miatt, meg akart győződni arról, hogy minden rendben volt-e, de egyedül a tanár tudta volna megváltoztatni az ítéletet, amennyiben sikeresen fellebbezett volna az iskolatanács döntése ellen. Szigorúbb büntetésért azonban nem szokás fellebbezni. Nem is történt meg, a tanár elfogadta a döntést

– részletezte.

A Kovászna megyei rendőrség a Transtelexszel azt közölte, hogy továbbra is nyomoznak a Kovászna megyei iskola tanárának cselekedeteivel kapcsolatos büntetőügyben. Folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban azonban nem áll módjukban további részleteket közölni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!