Felmérés: a tanulók 28 százaléka találkozott diszkriminációval, 30 százaléka erőszakkal

2022. november 27. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diáktanács felmérésében részt vevő tanulók több mint 28 százaléka állította, hogy találkozott diszkriminációval, és az esetek 60 százalékában az iskolai személyzet volt az, aki hátrányosan megkülönböztette az iskolásokat, írja a News.ro.

A jelentés szerint azok közül, akik diszkriminációt tapasztaltak, 52,7 százalék állította, hogy a társadalmi-gazdasági státusz, a meggyőződések és az intellektuális képességek a megkülönböztetés okai, 34,9 százalék faji, etnikai hovatartozás, illetve életkor miatti diszkriminációval találkozott, 12,4 százalék pedig a szexuális irányultságot nevezte meg a diszkrimináció okaként.

A diákok több mint 30 százaléka elismerte, hogy tanúja volt erőszaknak az iskolában, vagy akár részt is vett benne. Ezzel szemben a megkérdezett tanárok több mint 42 százaléka ismerte el, hogy nem jelentett olyan iskolai törvénytelenséget, amiről tudomása volt.

Az Országos Diáktanács a 2016-ban életbe lépett Tanulói Statútum gyakorlatba ültetését mérte fel a kérdőívvel, amelyet 17 963 tanuló (87,9 százalékban városi és 12,1 százalékban vidéki iskola diákjai) és 2 858 tanár (64 százalékban városi és 36 százalékban vidéki iskolák oktatói) töltött ki. A statútum az általános és középiskolás diákok jogait és kötelezettségeit tartalmazza. Mint a felmérésből kiderült, a megkérdezettek 37 százaléka nem hallott erről a dokumentumról vagy nem ismeri a tartalmát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!