Arafat: ellenőrzik, hogy a kórházak fel vannak-e készülve egy esetleges áramszünetre

2022. november 27. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Kérte a megyei vészhelyzeti bizottságokat, hogy ellenőrizzék, a kórházak és más intézmények fel vannak-e készülve egy esetleges áramszünetre, mondta vasárnap a Digi24-nek Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

„Fel kell készülnünk, akár van háború a közelünkben, akár nincs, mert a hosszabb áramkimaradások egyik oka – nem feltétlenül az egész országban, de egyes területeken – a viharok és a szélsőséges időjárási körülmények. Ezt a helyzetet 2017 végén, 2018 elején éltük át az ország nyugati és déli részén, és hosszabb időre, néhány napra generátorokat kellett biztosítanunk, amíg az átviteli rendszert megjavították, és az áram eljutott a polgárokhoz” – jelentette ki Arafat.

A DSU vezetője szerint december folyamán zajlik majd le a kórházak és más fontos létesítmények, például a benzinkutak felkészültségének ellenőrzése.

Arafat arról is beszélt, hogy lakosságnak is érdemes felkészülnie egy vészhelyzeti készlettel, amelyhez a fiipregatit.ro portálon talál útmutatást. „Ennek tartalmaznia kell zseblámpát vagy más világítóeszközt, olyan élelmiszert, amelyet nem kell megfőzni, nem romlandó élelmiszert, vizet – legalább 2 litert személyenként naponta, legalább 3 napra, gyógyszereket a krónikus problémákkal küzdő emberek számára, ezek a készlet alapvető összetevői 72 órára. És semmi pánik, mert az nem old meg semmit, a pánik problémát okoz” – fogalmazott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!