Mélységesen románellenes szervezetnek nevezte a Székely Nemzeti Tanácsot Dan Tanasă

2022. november 24. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Bírálta szerdán a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, miután az SZNT a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának hiányosságaira hivatkozva kérte a schengeni övezet tagállamait, hogy Románia felvétele előtt tájékozódjanak erről a kérdésről, írja az Agerpres.

„Megtudtuk, hogy egy Romániában törvényesen be nem jegyzett szervezet, a Székely Nemzeti Tanács arra kérte az EU tagállamait, amelyek a schengeni övezethez tartoznak, hogy ne engedjék be Romániát a schengeni övezetbe. Indoklásukban a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatos állítólagos törvényi hiányosságokra hivatkoznak, ami állítólag jellemző Romániára. Valójában Románia modellállam a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása tekintetében, az SZNT viszont mélységesen románellenes szervezet” – jelentette ki Tanasă egy sajtótájékoztatón.

Mint írtuk, az SZNT nyílt levélben szólította meg a schengeni övezet államainak külügyminisztériumait, amelyben arra kérte őket, hogy mielőtt Romániának felvételéről döntenének a schengeni térségbe, kérjenek tájékoztatást a romániai magyar egyházak és magyar érdekképviseleti szervezetek vezetőitől az alapvető emberi jogok, köztük a kisebbségi jogok romániai helyzetéről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!