Mélységesen románellenes szervezetnek nevezte a Székely Nemzeti Tanácsot Dan Tanasă

2022. november 24. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Bírálta szerdán a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, miután az SZNT a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának hiányosságaira hivatkozva kérte a schengeni övezet tagállamait, hogy Románia felvétele előtt tájékozódjanak erről a kérdésről, írja az Agerpres.

„Megtudtuk, hogy egy Romániában törvényesen be nem jegyzett szervezet, a Székely Nemzeti Tanács arra kérte az EU tagállamait, amelyek a schengeni övezethez tartoznak, hogy ne engedjék be Romániát a schengeni övezetbe. Indoklásukban a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásával kapcsolatos állítólagos törvényi hiányosságokra hivatkoznak, ami állítólag jellemző Romániára. Valójában Románia modellállam a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása tekintetében, az SZNT viszont mélységesen románellenes szervezet” – jelentette ki Tanasă egy sajtótájékoztatón.

Mint írtuk, az SZNT nyílt levélben szólította meg a schengeni övezet államainak külügyminisztériumait, amelyben arra kérte őket, hogy mielőtt Romániának felvételéről döntenének a schengeni térségbe, kérjenek tájékoztatást a romániai magyar egyházak és magyar érdekképviseleti szervezetek vezetőitől az alapvető emberi jogok, köztük a kisebbségi jogok romániai helyzetéről.