A következő tanévtől akár 750 lej is lehet a hátrányos helyzetű diákoknak nyújtott oktatási támogatás

2022. november 24. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2023-2024-es tanévtől megváltozik a hátrányos helyzetű gyermekek oktatási utalványainak odaítélési mechanizmusa, az utalványok értéke pedig a jelenlegi 500-ról 750 lejre emelkedhet, nyilatkozta Marcel Boloș európai projektekért felelős miniszter az Edupedu.ro-nak.

Elmondta, változik a rendszer, amely segítségével beazonosítják a támogatásra jogosul diákokat, hogy már a tanév kezdete előtt, augusztusban eljuthasson hozzájuk a pénz. Hozzátette, a tanfelügyelőségek által lebonyolított jelenlegi procedúra nehézkes, így a támogatások rendszerint késve érkeznek meg a rászorulókhoz.

Marcel Boloș tájékoztatása szerint ebben a tanévben 160 ezer diák jutott hozzá a tanszerekre és ruházatra fordítható oktatási utalványhoz, december első hetéig 190 ezer gyerek, jövő év februárjáig pedig további 55 ezer diák kapja meg a támogatást.

Az 500 lejes támogatásban azok az óvodáskorú gyerekek részesülnek, akik esetében az egy családtagra jutó havi jövedelem legfeljebb az garantált jövedelem kétszerese (298 lej), illetve az elemis és általános iskolás tanulók, akik családjában az egy főre eső, júliusban regisztrált nettó jövedelem legfeljebb a bruttó minimálbér 50%-a (1275 lej).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!