A jövedelem több mint 60 százalékát albérletre költi minden ötödik háztartás

2022. november 24. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia számos aggasztó rekordot tud felmutatni, köztük azt is, hogy a romániai fiatalok 45 százalékát érinti súlyosan a lakhatás hiánya, míg európai szinten ez az arány négyszer alacsonyabb – írja az Agerpres a Gazdasági és Szociális Tanács (ESC) által bemutatott, a minőségi, fenntartható és megfizethető lakhatásról szóló tanulmány alapján.

Minden ötödik háztartás a bejövő jövedelmének több mint 60 százalékát albérletre költi, ami az európai átlag kétszeresét jelenti.

A tanulmány rámutat, hogy bár a meglévő épületállomány 91 százalékát lakóépületek teszik ki Romániában, a városi családi házak mindössze 8 százaléka esett át felújításon, a vidékieknek pedig csak 3 százaléka. A társas lakóépületek esetében ez az arány 14 százalék.

'A rászoruló csoportoknak nyújtott kormányzati támogatás nem megfelelő, és a szociális lakásokat nem átlátható módon osztják ki. Románia számos nemzetközi szerződést ratifikált a kiszolgáltatott csoportok méltányos lakhatásával és a lakhatáshoz való joggal kapcsolatban, de a gyakorlatban nem teljesíti eme szerződésekből eredő kötelezettségeit' – állítják a tanulmány készítői.

A tanulmány a lakástörvény módosítását javasolja: vezessenek be kötelezettségeket és szankciókat a szociális lakhatás területén a megyei és helyi önkormányzatok számára. A módosító javaslatok között szerepel, hogy tiltsák meg a köztulajdonban levő lakások értékesítését mindaddig, amíg a szociális lakáshiány jelentősen nem csökken, állítsák le a fiatalok számára épített lakások értékesítését, és biztosítsanak elővásárlási jogot az önkormányzatoknak a lakások vagy lakóépületek megvásárlásakor, ha a cél szociális lakások kialakítása.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!