Pozitívan értékelte Romániát a schengeni csatlakozás kapcsán az európai szakértőcsoport

2022. november 23. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Románia eleget tesz a schengeni csatlakozás követelményeinek, állapította meg az európai szakértőcsoport látogatása nyomán az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése.

Az európai szakértők előbb október 9-e és 11-e között keresték fel Romániát, majd november 17-én újabb, pótló látogatást tett egy vegyes szakértőcsoport Bukarestben és Isztambulban, amely főleg a vízumpolitikára és az adatvédelemre vonatkozó követelmények teljesítését vizsgálta, írja az Agerpres.

Az egyidejű látogatás során egyrészt Bukarestben vizsgálták meg az országos vízumnyilvántartó rendszer és a schengeni övezet tagállamai által használt, központosított rendszer kompatibilitását a személyes adatok védelmének szempontjából, másrészt Románia Isztambuli Főkonzulátusán tájékozódtak a vízumkérelmek átvételének, feldolgozásának és a vízumok kiállításának folyamatáról.

A küldöttségben az Európai Bizottság hét szakértője, az Európai Unió Tanácsának két szakértője, valamint Csehország, Németország, Hollandia és Svédország képviselői vettek részt.

A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint a küldöttség látogatása nyomán az a következtetés fogalmazódott meg, hogy Románia szigorúan tiszteletben tartja és teljes körűen alkalmazza a vízumkérelmek átvételére, feldolgozására és kielemzésére vonatkozó európai jogszabályokat, és a kérelmek elbírálása jól megindokolt döntések alapján történik, szakmailag felkészült konzulátusi személyzet és a legmagasabb szintű informatikai infrastruktúra révén. A küldöttség méltányolta továbbá, hogy a román hatóságok tiszteletben tartják a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogszabályokat – olvasható a külügyi tárca tájékoztatásában.

A közlemény szerint a vegyes csoport következtetései azt bizonyítják, hogy eredményesek voltak a külügyminisztérium erőfeszítései a konzuli tevékenység modernizálása, bürokráciamentessé tétele és digitalizálása érdekében.

A külügyminisztérium üdvözli, hogy a Bukarestben és Isztambulban tájékozódó európai szakértők megerősítették, hogy Románia továbbra is teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit, beleértve a vízumpolitikára és az adatvédelemre vonatkozó követelményeket is. A pótlólagos vizsgálat ilyenképpen megerősíti a november 16-án közzétett jelentés következtetéseit, amelyek értelmében Románia csatlakozási törekvései teljes mértékben megalapozottak – írja a külügy.

A szaktárca hozzáteszi, bízik benne, hogy a kiegészítő jellegű látogatás eredményeképpen minden európai partner el fogja ismerni, hogy Románia schengeni csatlakozása pozitívan fog hozzájárulni az Európai Unió biztonságához.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!