Pozitívan értékelte Romániát a schengeni csatlakozás kapcsán az európai szakértőcsoport

2022. november 23. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Románia eleget tesz a schengeni csatlakozás követelményeinek, állapította meg az európai szakértőcsoport látogatása nyomán az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése.

Az európai szakértők előbb október 9-e és 11-e között keresték fel Romániát, majd november 17-én újabb, pótló látogatást tett egy vegyes szakértőcsoport Bukarestben és Isztambulban, amely főleg a vízumpolitikára és az adatvédelemre vonatkozó követelmények teljesítését vizsgálta, írja az Agerpres.

Az egyidejű látogatás során egyrészt Bukarestben vizsgálták meg az országos vízumnyilvántartó rendszer és a schengeni övezet tagállamai által használt, központosított rendszer kompatibilitását a személyes adatok védelmének szempontjából, másrészt Románia Isztambuli Főkonzulátusán tájékozódtak a vízumkérelmek átvételének, feldolgozásának és a vízumok kiállításának folyamatáról.

A küldöttségben az Európai Bizottság hét szakértője, az Európai Unió Tanácsának két szakértője, valamint Csehország, Németország, Hollandia és Svédország képviselői vettek részt.

A román külügyminisztérium tájékoztatása szerint a küldöttség látogatása nyomán az a következtetés fogalmazódott meg, hogy Románia szigorúan tiszteletben tartja és teljes körűen alkalmazza a vízumkérelmek átvételére, feldolgozására és kielemzésére vonatkozó európai jogszabályokat, és a kérelmek elbírálása jól megindokolt döntések alapján történik, szakmailag felkészült konzulátusi személyzet és a legmagasabb szintű informatikai infrastruktúra révén. A küldöttség méltányolta továbbá, hogy a román hatóságok tiszteletben tartják a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogszabályokat – olvasható a külügyi tárca tájékoztatásában.

A közlemény szerint a vegyes csoport következtetései azt bizonyítják, hogy eredményesek voltak a külügyminisztérium erőfeszítései a konzuli tevékenység modernizálása, bürokráciamentessé tétele és digitalizálása érdekében.

A külügyminisztérium üdvözli, hogy a Bukarestben és Isztambulban tájékozódó európai szakértők megerősítették, hogy Románia továbbra is teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit, beleértve a vízumpolitikára és az adatvédelemre vonatkozó követelményeket is. A pótlólagos vizsgálat ilyenképpen megerősíti a november 16-án közzétett jelentés következtetéseit, amelyek értelmében Románia csatlakozási törekvései teljes mértékben megalapozottak – írja a külügy.

A szaktárca hozzáteszi, bízik benne, hogy a kiegészítő jellegű látogatás eredményeképpen minden európai partner el fogja ismerni, hogy Románia schengeni csatlakozása pozitívan fog hozzájárulni az Európai Unió biztonságához.