December 5-étől ismét lehet igényelni a mesterséges megtermékenyítésre szóló támogatást

2022. november 22. – 14:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírta kedden a mesterséges megtermékenyítést támogató kormányprogram módszertanát a családügyi és a munkaügyi minisztérium. Ennek értelmében december 5-étől lehet igényelni a beavatkozásonként 15 ezer lejes támogatást, írja az Agerpres.

Gabriela Firea családügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy Romániában minden ötödik pár meddőséggel küzd, és nem minden párnak van anyagi lehetősége megfelelő kezelésre, amelynek költségei hozzávetőlegesen 3 ezer euróra rúgnak. Mint mondta, ebből a megfontolásból döntött úgy a kormány, hogy az egész országra kiterjeszti a Bukarestben már alkalmazott programot, amelynek lényege, hogy beavatkozásonként 15 ezer lejjel járulnak hozzá a mesterséges megtermékenyítés költségeihez.

A támogatást december 5-étől igényelhetik online, a [email protected] e-mail-címen azok a 20-45 év közötti párok vagy egyedülálló nők, akiknek erre orvosi ajánlásuk van. A kérésnek tartalmaznia kell többek között nőgyógyász-szakorvos által kibocsátott igazolást, az egészségügyi biztosítást igazoló dokumentumot, és egy felelősségvállalási nyilatkozatot, miszerint nem vesz részt más hasonló, közpénzből támogatott programban.

„A kérelmek kiértékelése gyorsan megtörténik majd, hogy a programot igénybe vevő pároknak vagy egyedülálló nőknek ne kelljen sokáig várniuk” – ígérte a Gabriela Firea.

A tervek szerint jövőre 10 ezer kedvezményezett beavatkozását támogatja a kormány, az igényléseket a beérkezés sorrendjében bírálják el legfeljebb 30 napon belül. Egy évben három beavatkozást támogat az állam, a 15 ezer lejes támogatást két részletben folyósítják, a kezelésre 5000 lej értékű, az embrióbeültetésre 10 ezer lej értékű utalványt nyújtanak. A miniszter hozzátette, a programra jövőre is különítenek el pénzt.

Az eseményen jelen lévő Marius Budăi munkaügyi miniszter emlékeztetett, hogy egy 2019-es döntés értelmében a mesterséges megtermékenyítésre irányuló programban részt vevő személyek három plusz fizetett szabadnapra jogosultak.

Az RMDSZ közleményében arra emlékeztetett, hogy már 2011-ben kezdeményezte a mesterséges megtermékenyítés állami támogatását, de a program rövid működés után leállt, majd 2015-ben újraindult. A korábbi programhoz képest most újdonság, hogy a kormány egy igénylő esetében, az eddigi egy beavatkozás helyett, most három beavatkozást támogat.

„A ma aláírt program kiterjeszti a támogatást, bővíti a kedvezményezettek körét, hogy minél több családban gyermek születhessen. Kötelességünknek tartjuk, hogy támogassuk ezeket a családokat, hiszen egy ilyen beavatkozás komoly költségekkel jár” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!