December 5-étől ismét lehet igényelni a mesterséges megtermékenyítésre szóló támogatást

2022. november 22. – 14:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírta kedden a mesterséges megtermékenyítést támogató kormányprogram módszertanát a családügyi és a munkaügyi minisztérium. Ennek értelmében december 5-étől lehet igényelni a beavatkozásonként 15 ezer lejes támogatást, írja az Agerpres.

Gabriela Firea családügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy Romániában minden ötödik pár meddőséggel küzd, és nem minden párnak van anyagi lehetősége megfelelő kezelésre, amelynek költségei hozzávetőlegesen 3 ezer euróra rúgnak. Mint mondta, ebből a megfontolásból döntött úgy a kormány, hogy az egész országra kiterjeszti a Bukarestben már alkalmazott programot, amelynek lényege, hogy beavatkozásonként 15 ezer lejjel járulnak hozzá a mesterséges megtermékenyítés költségeihez.

A támogatást december 5-étől igényelhetik online, a [email protected] e-mail-címen azok a 20-45 év közötti párok vagy egyedülálló nők, akiknek erre orvosi ajánlásuk van. A kérésnek tartalmaznia kell többek között nőgyógyász-szakorvos által kibocsátott igazolást, az egészségügyi biztosítást igazoló dokumentumot, és egy felelősségvállalási nyilatkozatot, miszerint nem vesz részt más hasonló, közpénzből támogatott programban.

„A kérelmek kiértékelése gyorsan megtörténik majd, hogy a programot igénybe vevő pároknak vagy egyedülálló nőknek ne kelljen sokáig várniuk” – ígérte a Gabriela Firea.

A tervek szerint jövőre 10 ezer kedvezményezett beavatkozását támogatja a kormány, az igényléseket a beérkezés sorrendjében bírálják el legfeljebb 30 napon belül. Egy évben három beavatkozást támogat az állam, a 15 ezer lejes támogatást két részletben folyósítják, a kezelésre 5000 lej értékű, az embrióbeültetésre 10 ezer lej értékű utalványt nyújtanak. A miniszter hozzátette, a programra jövőre is különítenek el pénzt.

Az eseményen jelen lévő Marius Budăi munkaügyi miniszter emlékeztetett, hogy egy 2019-es döntés értelmében a mesterséges megtermékenyítésre irányuló programban részt vevő személyek három plusz fizetett szabadnapra jogosultak.

Az RMDSZ közleményében arra emlékeztetett, hogy már 2011-ben kezdeményezte a mesterséges megtermékenyítés állami támogatását, de a program rövid működés után leállt, majd 2015-ben újraindult. A korábbi programhoz képest most újdonság, hogy a kormány egy igénylő esetében, az eddigi egy beavatkozás helyett, most három beavatkozást támogat.

„A ma aláírt program kiterjeszti a támogatást, bővíti a kedvezményezettek körét, hogy minél több családban gyermek születhessen. Kötelességünknek tartjuk, hogy támogassuk ezeket a családokat, hiszen egy ilyen beavatkozás komoly költségekkel jár” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!