Felmérés: falun és kisvárosokban is elterjedt, hogy a szülőkkel fizettetnek ki alapvető oktatási kellékeket

2022. november 22. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A falusi és kisvárosi iskolások több mint felétől kértek a tanárok „osztálypénzt” olyan alapvető kellékekre, mint a kréta, táblatörlő szivacs vagy papír, miközben Romániában az általános iskolai oktatás törvény szerint ingyenes és kötelező, derül ki a World Vision Románia közleményéből, amelyet az Agerpres szemlézett.

A gyermekjogok világnapja alkalmából ismertetett felmérés eredményeivel kapcsolatban Robert Avram, az Országos Diáktanács elnöke az Adevărul napilapnak elmondta, hogy úgy vidéki mint városi környezetben gyakori, hogy a diákokkal fizettetik ki az oktatáshoz szükséges alapvető fogyócikkeket, pedig ezeket az önkormányzatoknak kellene állniuk.

Avram szerint a helyi tanácsok a kérések függvényében hagyják jóvá az oktatási intézményeknek járó költségvetést, az iskolák azonban sokszor azért nem kérnek elegendő kiegészítő finanszírozást, mert az igazgatóknak nem jó a viszonya a polgármesterrel.

A World Vision felmérése többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a diszkrimináció problémája továbbra is megoldatlan az iskolákban: a megkérdezettek egyharmada szerint a tanárok megkülönböztetik a diákjaikat intellektuális képességük, kinézetük, vallásuk, öltözetük szerint, de diszkriminálják a fogyatékkal élőket is, továbbá 45 százalékuk szerint a gyerekek is diszkriminálják egymást. Emellett a válaszadók 47 százaléka, azaz majdnem minden második tanuló nem érzi úgy, hogy szabadon kifejezhetné a véleményét a tanárok előtt.

A World Vision Románia 659 általános iskolás és középiskolás diákot kérdezett meg, többségük falusi vagy kisvárosi környezetben tanul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!