Felmérés: falun és kisvárosokban is elterjedt, hogy a szülőkkel fizettetnek ki alapvető oktatási kellékeket

2022. november 22. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A falusi és kisvárosi iskolások több mint felétől kértek a tanárok „osztálypénzt” olyan alapvető kellékekre, mint a kréta, táblatörlő szivacs vagy papír, miközben Romániában az általános iskolai oktatás törvény szerint ingyenes és kötelező, derül ki a World Vision Románia közleményéből, amelyet az Agerpres szemlézett.

A gyermekjogok világnapja alkalmából ismertetett felmérés eredményeivel kapcsolatban Robert Avram, az Országos Diáktanács elnöke az Adevărul napilapnak elmondta, hogy úgy vidéki mint városi környezetben gyakori, hogy a diákokkal fizettetik ki az oktatáshoz szükséges alapvető fogyócikkeket, pedig ezeket az önkormányzatoknak kellene állniuk.

Avram szerint a helyi tanácsok a kérések függvényében hagyják jóvá az oktatási intézményeknek járó költségvetést, az iskolák azonban sokszor azért nem kérnek elegendő kiegészítő finanszírozást, mert az igazgatóknak nem jó a viszonya a polgármesterrel.

A World Vision felmérése többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a diszkrimináció problémája továbbra is megoldatlan az iskolákban: a megkérdezettek egyharmada szerint a tanárok megkülönböztetik a diákjaikat intellektuális képességük, kinézetük, vallásuk, öltözetük szerint, de diszkriminálják a fogyatékkal élőket is, továbbá 45 százalékuk szerint a gyerekek is diszkriminálják egymást. Emellett a válaszadók 47 százaléka, azaz majdnem minden második tanuló nem érzi úgy, hogy szabadon kifejezhetné a véleményét a tanárok előtt.

A World Vision Románia 659 általános iskolás és középiskolás diákot kérdezett meg, többségük falusi vagy kisvárosi környezetben tanul.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!