Felmérés: a kiszolgáltatott helyzetben levő családok 95 százaléka nem tudja fedezni a gyermekek alapvető szükségleteit

2022. november 21. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

A kiszolgáltatott helyzetben lévő családok 95 százaléka a társadalmi-gazdasági válság közepette nem tudja fedezni az olyan alapvető szükségleteket sem, mint a gyógyszerek beszerzése vagy orvosi konzultációk fizetése, a gyermekek élelmezése és ruháztatása, az oktatással kapcsolatok kiadások fedezése, a közüzemi számlák kifizetése - írja az Agerpres a Mentsétek meg a Gyermekeket közleménye alapján. A szervezet hétfőn számolt be az október 21-31. között végzett felmérésének eredményeiről, amelyet az általa támogatott családok körében végzett.

A felmérésből kiderül, hogy ezen családok 96 százaléka jelölte meg jövedelemforrásként a szociális juttatásokat (különféle segélyek, ösztöndíjak), és 12 százalékuk számára ezek jelentik az egyetlen jövedelemforrást.

A szóban forgó családoknak több mint egyharmadának (38%) három-négy gyereke van, 8 százalékának pedig 5 vagy annál több.

A háztartások 19 százaléka kap pénzösszegeket a külföldön dolgozó rokonoktól, és 5 százalékuk részére a szociális segélyeken kívül ezek az összegek jelentik az egyetlen jövedelemforrást. A háztartások 98 százaléka esetében az utóbbi időszakban nőttek a költségek és kiadások.

A háztartások több mint egyharmadának (34%) származik még bevétele alkalmi munkákból, 18 százalékuk esetében a szociális segélyeken kívül ezek az összegek jelentik a család egyetlen jövedelemforrását. A háztartások 14 százalékában egyetlen családtag alkalmi munkákból származó jövedelme jelenti a bevételeket a szociális segélyeken kívül.

A háztartások 18 százaléka jelölte meg jövedelemforrásként a nyugdíjakat, és 4 százalék esetében ezek jelentik az egyetlen jövedelemforrást (a szociális juttatásokon kívül), 3 százalék esetében pedig csak egy személy kap nyugdíjat.

A családok fele próbál takarékoskodni a közüzemi számlákon és az élelmiszereken, ami a gyerekek jólétét veszélyezteti. Sok család az oktatáshoz köthető, vagy a gyerekek egészsége szempontjából lényeges kiadásokon is takarékoskodni kényszerül. A legtöbb család elsősorban a szabadidő eltöltéséhez és a lakás tatarozásához vagy felújításához szükséges költségeken spórol.

Ötből két háztartásnak (40%) alacsonyabb a jövedelme idén ősszel 2021 őszéhez képest, 41 százalékuk esetében a bevételi szint nem változott, 18 százalékuk esetében pedig nőtt.

A legtöbb szükségben levő család abban reménykedik, hogy segélyeket kapnak a civil szervezetektől vagy az egyháztól.

A gyermekek jogainak világnapján a Mentsétek meg a Gyermekeket felkéri a hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak intézkedéseket annak érdekében, hogy a gazdasági válság hatásait ne azok a gyermekek érezzék a legnagyobb mértékben, akik már most is veszélyeztetett helyzetben vannak.

Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat múlt héten közzétett adatai értelmében a romániai gyermekek 41,5 százaléka (1,5 millió) volt kitéve tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!