Magyar házat avattak fel Nagypatakon

2022. november 20. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam támogatásával vásárolt és felújított magyar házat avattak vasárnap a Bákó megyei Nagypatakon, írja az MTI.

A Forrófalva községhez tartozó, Forrófalvával összeépült faluban a Magyar Népfőiskolai Collegium (MNC) utazó csoportja vásárolt 2018-ban hagyományos csángó házat, amelyet az eredeti formáját megőrizve felújítottak és a forrófalvi, nagypataki csángókból alakult Forrófalvi Tavaszi Szél Egyesület rendelkezésére bocsátottak. A pincével együtt száz négyzetméteres hasznos felületű épületet már több mint fél éve birtokba vette a hagyományőrző egyesület, hivatalos avatójára azonban csak vasárnap kerítettek sort.

A felújított csángómagyar házat Felix Mariut, a csángók számára magyarul is miséző moldvai római katolikus pap, és Csűry István, a tisztségéből nem rég leköszönt királyhágómelléki református püspök áldotta meg.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének ez alkalomra írt üzenetét is felolvasták.

Magyar nyelven kezdte, majd románra váltva mondta el beszédét Cristina Ciuraru-Pal, Forrófalva szociáldemokrata polgármestere, aki nyomatékosította: minden támogatást megad a helyi hagyományok megőrzéséhez. A moldvai Forrófalva községben 650-700-ra becsülik a magyar nyelvet valamilyen szinten beszélő római katolikus vallásúak számát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!