Ezen a télen a magyarországi utakat ukrajnai helyett parajdi sóval csúszásmentesítik

2022. november 18. – 16:03

Ezen a télen a magyarországi utakat ukrajnai helyett parajdi sóval csúszásmentesítik
A parajdi sóbánya – Fotó: Salajean / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Megnövekedett az utak csúszásmentesítésére használt só iránti kereslet, a parajdi sóbánya nemcsak hazai, hanem magyarországi megrendeléseket is teljesít. A napi megrendelés 1200 tonnára rúg, amelyet egyrészt a meglévő készletből, másrészt a folyamatosan zajló kitermelésből biztosítanak.

Magyarország korábban Ukrajnából szerezte be a sót, azonban a háború miatt kénytelen volt más alternatívát keresni. Seprődi Zoltán, a parajdi sóbánya igazgatója az Agerpresnek elmondta, magyarországi megrendeléseket szeptember óta teljesítenek, a romániai utak számára múlt hónap óta szolgáltatják a sót, a megrendelések megnövekedett mértéke pedig nem okoz gondot.

A sóbánya 2019-ben egy nagy teljesítményű, egymillió euró értékű berendezést vásárolt, amely lehetővé teszi a föld alatti feldolgozást, így megóvva a környezetet a szálló sóportól.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!