Asztalos Csaba Iohannis felmentéséről: Ez után a döntés után már nem tudom, mi minősül gyűlöletbeszédnek Romániában

2022. november 18. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Szomorúnak tartom és értetlenül állok ez előtt a döntés előtt, mert meg vagyok győződve arról, hogy az államfő nyilatkozata meghaladta a szólásszabadság határait” – nyilatkozta Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Transtelexnek azt követően, hogy a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék eltörölte a „Jó napot kívánok, PSD!” beszédért Iohannisra kiszabott bírságot.

Az államfő 2020. április 29-én azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a képviselőház korábban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. Egy hónappal később a CNCD ötezer lejes bírságot rótt ki az államfőre hátrányos megkülönböztetés és a méltósághoz való jog etnikai, nemzetiségi alapon való megsértése miatt. Az elnök még aznap bejelentette, hogy megtámadja a bíróságon a döntést, amelyet „teljességgel politikai indíttatásúnak” tart. Tavaly januárban a bukaresti ítélőtábla még elutasította az államfőnek a bírság megsemmisítésére vonatkozó igénylését, a legfelsőbb bíróság azonban most helyt adott a kérelemnek és semmissé nyilvánította a diszkriminációellenes tanács határozatát.

Asztalos megkeresésünkre azt is elmondta, indoklás hiányában egyelőre nem tudni, hogy formai okok miatt vagy alapjában semmisítette meg a bíróság a CNCD döntését.

Hozzátette, bár a bíróság határozatát tiszteletben kell tartani, az semmiképpen sem szerencsés, hiszen precedensértékű lehet.

„Ezentúl bárki gondolhatja azt, hogy elfogadható magyar veszélyről, Erdély elcsatolásának veszélyéről beszélni. Persze, meg kell vizsgálni az indoklást, de ezt a döntést nehezen lehet megemészteni. 20 éve dolgozom ezen a területen, sok mindent láttam, de ez után a döntés után már nem tudom, mi minősül gyűlöletbeszédnek Romániában”

– fogalmazott a diszkriminációellenes tanács elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!