Ezután magyarul is feliratozni kell a magyar vonatkozású köztéri alkotásokat

2022. november 14. – 19:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezután magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek a magyar közösséghez kötődnek valamilyen formában, tájékoztat az RMDSZ közleménye.

A tájékoztató szerint Klaus Iohannis államfő már ki is hirdette az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítást. Ennek értelmében, minden olyan köztéri feliratot, amely valamely nemzeti kisebbséghez köthető történelmi eseményre, személyiségre, vagy már nem létező építményre vonatkozik, kötelező módon az illető kisebbség nyelvén is fel kell tüntetni. A jogszabály szerint nem csak azokon a településeken lesz kötelező így eljárni, ahol a 20 százalék feletti az adott kisebbség részaránya, hanem minden településen, ahol a kisebbséghez kötődő alkotást, emléktáblát helyzenek köz- vagy magántérre.

A törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy nagyrészben decentralizálja az ilyen jellegű alkotások kihelyezésére vonatkozó procedúrát, a bukaresti jóváhagyást a Kulturális Minisztérium megyei intézményei vagy a Köztéri Műemlékek Országos Bizottságának zonális bizottságainak jóváhagyásával lehet ezentúl megtenni.

A törvény egy olyan internetes felület elkészítésére is kiterjed, amelyen minden köztéri alkotás megtalálható, a feliratozásokat pedig QR-kódokkal is ellátják, amelyek további információkat nyújtanak az érdeklődőknek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!