Elektronikus formában is kiállítható lesz az erkölcsi bizonyítvány, ha a képviselőház is rábólint

2022. november 8. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta hétfőn a szenátus azt a törvénytervezetet, amelyik lehetővé teszi, hogy a hatóságok elektronikus formában is kiállíthassák az erkölcsi bizonyítványt, közölte az Agerpres.

A jogszabályjavaslatot a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozóinak egy csoportja terjesztette be a parlamentbe.

A tervezet az erkölcsi bizonyítvány kiállítását szabályozó 2004/290-es számú törvényt módosítja, és lehetővé teszi, hogy a kérvényezők elektronikus formában is megkaphassák a dokumentumot.

A beterjesztők indoklása szerint a törvénymódosítás jelentősen leegyszerűsíti az erkölcsi bizonyítvány beszerzését.

A tervezet előírja, hogy a törvény hatályba lépésétől számított három hónapon belül a belügyminisztérium, illetve a kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős tárca közös rendeletben szabályozza az elektronikus formájú erkölcsi bizonyítványok kiállítását.

A jogszabályjavaslatot a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!