A DIICOT szerint nem mérgezték meg higannyal Doina Pană volt erdészeti minisztert

2022. november 8. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Vádemelés nélkül lezárta a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) a Doina Pană volt erdészeti miniszter feljelentése nyomán indított büntetőeljárást, mert alaptalannak bizonyult az a gyanú, hogy a politikus megmérgezték, írja az Agerpres.

Doina Pană 2018 januárjában mondott le egészségügyi okokra hivatkozva a miniszteri tisztségéről. A politikus azt állította, hogy higannyal megmérgezték, és a famaffia állhat a háttérben. Feljelentést is tett ebben az ügyben, amihez csatolta a Bukaresti Klinikai Sürgősségi Kórházban elvégzett toxikológiai vizsgálat eredményét. E szerint vizeletének higanytartalma 19 mikrogramm volt literenként, miközben a normálisnak tartott szint legtöbb 10 mikrogramm/liter.

A Törvényszéki Orvostani Intézet (INML) azonban a 2018 márciusában készített szakvéleményezésében megállapította, hogy nem merül fel a mérgezés gyanúja, és a volt miniszter egészségügyi panaszai nem higanymérgezéssel kapcsolatosak. Az intézmény szakértői szerint a politikus által elfogyasztott élelmiszerek miatt halmozódott fel a normálisnál nagyobb mennyiségű higany a szervezetében. A szakvéleményezés ugyanakkor emlékeztett arra, hogy csak igen nagy koncentrációjú (800 mikrogramm/liter a vizeletben) higany vezet halálhoz.

A volt miniszter 2018 augusztusában, majd 2021 szeptemberében is újabb szakvéleményezést kért, a Törvényszéki Orvostani Intézet azonban nem változtatott az álláspontján.

A DIICOT közleménye szerint nem támasztják alá bizonyítékok Doina Panănak azt a vádját sem, hogy a Romániai Erdészek Egyesületének több tagja bűnszervezet hozott létre, amelyik a volt miniszter meggyilkolását tervezte.

Megjegyzendő, hogy az ebben az ügyben lezajlott nyomozás 10.000 lejébe került a román államnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!