Libertatea: havi 7500 euróért bérelnek lakást a londoni Román Kulturális Intézet igazgatójának, mert nem akart az ingyen biztosított lakrészbe költözni

2022. november 8. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Kulturális Intézet (ICR) londoni kirendeltségének igazgatója, Catinca Maria Nistor egy olyan bérelt lakásban lakik London központjában, amely havi 7500 eurójába (6500 font) kerül az államnak – számolt be a Libertatea napilap. Az esetet azért tartják nagyon különösnek, mivel 2006-tól kezdődően az intézet összes vezetője az ICR épületében levő lakásban lakott, így ez nem jelentett plusz kiadásokat. Catinca Maria Nistor viszont elutasította, hogy ebbe a lakásba költözzön, kérésére pedig a külügyminisztériumnál (MAE) jóváhagyták a számára, hogy egy 120 négyzetméteres lakást béreljen.

„Ez idő alatt a lakás, ahol eddig az ICR összes igazgatója lakott, üresen áll. Véleményem szerint ez a közérdeket sértő visszaélés” – mondta el az eset kapcsán az ICR egyik alkalmazottja a Libertateának.

A lap megkeresésére a minisztérium nem cáfolta az igazgató lakásáért fizetett összeg mértékét. Arra a kérdésre, hogy mi indokolja egy jelentős összeg kifizetését, amikor erre nem lenne szükség, a külügy azt válaszolta: „A ház bérlése annak idején a külképviselet kérésére történt, mivel a kérelem időpontjában az intézet épületében nem állt rendelkezésre megfelelő lakás. A Nistor részére biztosított lakás háromszobás, összesen 120 négyzetméter alapterületű, amelyben a vendégek fogadására szolgáló helyiségek/irodák is találhatók, amelyek a vonatkozó belső szabályzat szerint kötelező biztosítani.”

Catinca Maria Nistort júliusban neveztek ki az ICR London élére. Nistor színésznő és műsorvezető az Alpha News televíziónál, amely Adrian Sîrbu üzletember érdekeltségbe tartozik. Nistor az ismert színész, Stelian Nistor lánya, aki a londoni székhelyű Scottish Rite Szabadkőműves Páholy egykori vezetője – írja róla a culturaladuba.ro. Catinca Nistor szüleit ugyanakkor rokoni szálak fűzik a képviselőház volt elnökéhez, a PSD-s Valeriu Zgoneához is.

Nistor körülbelül egy évig volt a bukaresti Bulandra Színház megbízott igazgatója, még Gabriela Firea (PSD) polgármesteri mandátuma idején, ahonnan a színészek nyilvános tiltakozása után menesztették – írja róla az eset kapcsán a G4Media. Később az intézmény új megbízott vezetősége be is perelte, mert állítólag jogosulatlanul utalt ki magának bizonyos pénzösszegeket. 2021. szeptember 19-én a Bukaresti Bíróság alapfokon a szerzői jogi szerződések felbontásáról döntött, és arra kötelezte Nistort, hogy csaknem 7000 eurót térítsen vissza a színháznak. A döntés azonban még nem jogerős.

A bizottsági meghallgatások során egyébként Nistor azt állította, hogy a tekintélyes London School of Economicsra járt és ott is végzett. Az Edupedu.ro-nak küldött hivatalos LSE válasz szerint azonban ez az információ hamis volt. Később Nistor azt állította, hogy rendelkezik bizonyítvánnyal arról, hogy részt vett a London School of Economics Nyári iskolájának három kurzusán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!