EU-s szinten Romániában halnak meg a legtöbben közúti balesetben

2022. november 7. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közlekedésbiztonság tekintetében Románia áll a legrosszabbul az EU- országok közül, tájékoztat a Rador a Die Welt elemzése alapján.

Az Európai Bizottság közutakon elhunyt áldozatokra vonatkozó statisztikai adataiból az derül ki, hogy Romániában 2020-ban egymillió lakosra 92 közlekedési balesetben elhunyt áldozat jutott, ez a szám Bulgáriában (81), Litvániában (78) és Horvátországban (72) is igen magas volt. A legkevesebben, 17-en Máltán vesztették életüket az utakon, Svédországban egymillió lakosra számítva 20 halálesetet regisztrálták. Németország egyértelműen az uniós átlag alatt helyezkedik el az egymillió lakosra jutó 31 halálesettel, Franciaország az uniós átlagon áll 45 esettel.

2021-ben összességében nőtt a közlekedési áldozatok száma az EU-ban. Az Európai Bizottság statisztikai adatai szerint a 27 tagállam útjain 19 896-an haltak meg, ami 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A koronavírus-járvány előtti évhez, 2019-hez képest az értékek 13 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Bár az idei adatokat év végén összesítik, a szakértők további 10 százalékos növekedést vetítenek elő 2021-hez képest. Így komoly kihívás elé állítja az EU-t az a célkitűzés, hogy 2020-hoz képest 2030-ra a felére csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!