Digi24: a Nagysinken állomásozó francia katonák elégedetlenek a bázis állapotával

2022. november 6. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Brassó megyei Nagysinkre vezényelt francia zászlóalj katonái igencsak rossz körülményekre panaszkodnak, többek között kevés illemhelyről, elégtelen mennyiségű ételről, piszkos és „egészségtelen” állapotokról, szeméthegyekről, illetve nem megfelelő fűtésről beszéltek az egyik francia tényfeltáró lap munkatársainak, amelyet a Digi24 szemlézett.

A francia újságírók úgy tudják, hogy Sébastien Lecornu védelmi miniszter és Angel Tîlvăr kollégájának csütörtöki látogatásakor a francia katonák azt a parancsot kapták, hogy ne jelenjenek meg a rendezvényen, (kivéve néhány kiválasztott személyt), mert a katonáknak „sok mondanivalója lett volna”.

Az újságírók szerint a katonák napi kosztja csupán omlettből, egy darab száraz kenyérből, egy adag levesből és néhány szelet paradicsomból áll. „Éhes vagyok, fázok és álmos vagyok” – idézik az egyik katona október 27-én küldött WhatsApp üzenetét, amelyet családtagjainak küldött.

Az újságírok a francia vezérkart is felkeresték, akik részben beismerték, hogy a nagysinki bázison áldatlan állapotok uralkodnak. Azt mondták, hogy egy katonai művelet kezdetén „teljesen normális”, hogy ilyen „rusztikus” körülmények vannak, de biztosították az újságírókat, hogy javítani fognak a körülményeken.

A román védelmi minisztérium közleményt adott ki a Franciaországban kirobbanó botrány kapcsán, itt közölték, hogy a bázis logisztikai ellátásáért: a táborozással, az etetéssel és a különböző szolgáltatásokkal kapcsolatban a francia fél vállalta a felelősséget.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!