Norvégiától vásárolunk F16-os harci gépeket

2022. november 5. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Románia 32 darab használt F16-os harci repülőgépet vásárol Norvégiától – jelentette be közleményben a védelmi minisztérium. A 388 millió euró értékű szerződést a védelmi minisztérium képviselői norvég kormányzati partnerekkel írták alá a Romtechnica vállalat székhelyén.

A megállapodás szerint a szerződés három évre szól, az első repülőgépek várhatóan 2023 végén érkeznek meg Romániába. Az F16-osokat a hatóságok minimum tíz évig tervezik használni.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a megállapodás két NATO-tagállam között jött létre, célja Románia védelmi kapacitásának erősítése, illetve a közös védekezéshez való román hozzájárulás növelése.

Az MTI a hírrel kapcsolatban emlékeztet, Románia eddig 17 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont vásárolt Portugáliától, ezeket 2019-ben állítottak hadrendbe. Az országnak legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez.

Az F16-osok mellett a védelmi minisztérium izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépeket is használ, de ezek elavultak. Márciusban egy MiG-21 Lancer lezuhanása után a védelmi tárca néhány hétre felfüggesztette a MiG-21-esek használatát, de május óta ismét repülnek, mert nélkülük a légierőnek nincs elég gépe a járőrözéshez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!