Jelenleg Románia biztosítja a Moldovai Köztársaság villamosenergia-szükségletének több mint 90 százalékát a külügyminiszter szerint

2022. november 05. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Románia biztosítja jelenleg a Moldovai Köztársaság villamosenergia-szükségletének több mint 90 százalékát – jelentette ki szombaton Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Aurescu az Agerpres szerint a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, energetikai szempontból rendkívül nehéz helyzetben van jelenleg Moldova, az ország „100 százalékban külső forrásoktól függ” mind földgáz, mind villamos energia tekintetében. A tárcavezető emlékeztetett, amióta Ukrajna az orosz rakétatámadások következtében leállította az áramexportot, Románia szállít villamos energiát a Moldovai Köztársaságnak, az ország áramszükségletének több mint 90 százalékát biztosítva jelenleg.

A miniszter hozzátette, emellett fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldött Románia a szomszédos országnak. „Ugyanakkor továbbra is kérjük a nemzetközi közösséget, nyújtson támogatást a Moldovai Köztársaságnak, hogy vásárolhasson energiát a szabad piacon” – tette hozzá.